Naslovnica Svet & EU Obsežna video-konferenca voditeljev Evropske unije in Kitajske

Obsežna video-konferenca voditeljev Evropske unije in Kitajske

Avtor: Spletno Uredništvo

Včeraj je potekalo spletno srečanje najvišjih voditeljev EU in Kitajske. Izčrpen dnevni red srečanja voditeljev je zajemal trgovino in naložbe, podnebne spremembe in biotsko raznovrstnost, odziv na pandemijo koronavirusa, mednarodno politiko, dogajanje v Hong Kongu, človeške pravice in pravice etničnih manjšin. Evropa bi rada povečala gospodarsko izmenjavo s Kitajsko, a ne prav za vsako ceno. 

Obsežna video konferenca voditeljev Evropske unije in KitajskeGlede na način, kako ZDA pod Trumpom ščitijo svoje gospodarske interese, je povečanje trgovinskega sodelovanja med EU in Kitajsko v obojestranskem interesu, vendar bo dogajanje v Hong Kongu zagotovo imelo velik vpliv na prihodnost (foto: commons.wikimedia.org)

  

Na videokonferenčnem srečanju voditeljev EU in LR Kitajske so sodelovali predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, nemška zvezna kanclerka Angela Merkel in predsednik LR Kitajskem Xi Jinping. Srečanje bi po prvotnih načrtih moralo potekati v živo in s prisotnostjo voditeljev prav veh držav EU, a so ga raje opravili na racionalnejši, cenejši in varnejši način.

 

Dnevni red je bil zelo obširen, saj so se posvetili trgovinskim, okoljevarstvenim, političnim in etičnim temam. Tako so se na primer nadaljevala pogajanja o ambicioznem celovitem sporazumu o naložbah med EU in Kitajsko (CAI). »Glede drugih trgovinskih in gospodarskih vprašanj je EU ponovno pozvala Kitajsko, naj se vključi v prihodnja pogajanja o industrijskih subvencijah v Svetovni trgovinski organizaciji (STO).

EU je poudarila, da je v skladu z izjavo Kitajske, da se bo odprla in zagotovila, da bodo proizvajalci EU pravično obravnavani na kitajskem trgu, treba storiti več za izboljšanje dostopa do trga v kmetijsko-živilski trgovini, finančnih storitvah in digitalnem sektorju. EU je tudi ponovno izrazila zaskrbljenost zaradi presežne zmogljivosti tako v tradicionalnih sektorjih, kot sta jeklo in aluminij, kot tudi v visoki tehnologiji.

EU je poudarila potrebo po vzajemnosti in enakih konkurenčnih pogojih na področju znanosti in tehnologije, podprtih z visokimi etičnimi standardi in standardi integritete,« so zapisali v skupnem poročilu z javnost vrhov struktur EU. Strani sta pozdravili podpis sporazuma med EU in Kitajsko o geografskih označbah, saj bo izboljšal dostop do kitajskega trga, zlasti za visokokakovostne evropske kmetijske proizvode.

Glede trajnostnega razvoja, podnebnih sprememb in biotske raznovrstnosti pa EU predlaga, naj Kitajska okrepi podnebne zaveze glede emisij ogljikovega dioksida in si postavi cilj podnebne nevtralnosti. Pri tem je EU pohvalila moratorij Kitajske glede gradnje novih elektrarn na premog doma in v tujini. EU pa je hkrati ponovila resno zaskrbljenost zaradi dogajanja v Hongkongu, dogajanju v Južnokitajskem morju, pravic etničnih in verskih manjšin na Kitajskem ter zaradi omejitev svobode izražanja in dostopa do informacij.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.