Naslovnica Svet & EU Obetajo se reforme trgov plina, vodika in električne energije

Obetajo se reforme trgov plina, vodika in električne energije

Avtor: Spletno Uredništvo
V Evropske parlamentu so v zadnjih dneh sprejeli dva pomembna svežnja dokumentov s področja energetike. Prvi se tiče trga električne energije, druga pa trgov plina in vodika. Obema je skupen cilj, da se evropski potrošniki zaščitijo pred  pohlepom distributerjev.
Obetajo se reforme trgov plina, vodika in električne energije

Dogajanje v Ukrajini je korenito spremenilo energetske trge v EU (foto: nord-stream2.com)

Evroposlanci so izglasovali reformo trga električne energije v EU, ki naj bi postal še bolj stabilen, cenovno dostopen in trajnostno usmerjen. Nova zakonodaja bo ščitila potrošnike v EU pred nihanjem cen elektrike, saj dobavitelji ne bodo mogli enostransko spreminjati pogodbenih pogojev, države EU pa bodo lahko dobaviteljem prepovedale prekinitev dobave električne energije za najbolj ranljive odjemalce in sicer tudi med potekom sodnih procesov.

Parlamentarci EU so z glasovanjem potrdili tudi načrte za lažji vstop obnovljivih in nizkoogljičnih plinov, vključno z vodikom, na plinski trg EU. En od temeljnih ciljev nove direktive in uredbe o trgih plina in vodika (ki so bile že usklajene s Svetom EU) je razogljičenje energetskega sektorja EU, s čimer se bosta povečali proizvodnja ter integracija obnovljivih plinov in vodika.

»V pogajanjih s Svetom EU o novi direktivi so se poslanci osredotočili na zagotavljanje določb o preglednosti, pravicah potrošnikov in podpori ljudem, ki jim grozi energetska revščina. Nova uredba bo okrepila mehanizme za pošteno oblikovanje cen in stabilno oskrbo z energijo ter bo državam članicam omogočila omejitev uvoza plina iz Rusije in Belorusije,« so ob tem pojasnili z Evropskega parlamenta.

Dodali so še, da bo nova zakonodaja uvedla sistem skupnega nakupa plina, s čemer bi se radi izognili nepotrebni in škodljivi interni konkurenci med državami članicami EU. Prav tako so napovedali start pilotnega projekta za 5-letno krepitev trga vodika v EU. Nova uredba se posveča tudi povečanju naložb v vodikovo infrastrukturo, zlasti v regijah s premogom, in spodbuja prehod na trajnostne vire energije, kot sta biometan in nizkoogljični vodik.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.