Naslovnica Gospodarstvo Slovenske finance in napovedi za evroobmočje

Slovenske finance in napovedi za evroobmočje

Avtor: Spletno Uredništvo
Slovenske finance so konec tedna dobile novo strokovno potrditev dosedanjih visokih bonitetnih ocen in novo napoved stabilnih obetov, vrh Ministrstva za finance RS pa se je udeležil zasedanja Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve. Tam je bilo govora o marsikateri aktualni finančno-gospodarski temi, npr. konkurenčnosti evra, financiranju obrambne industrije EU, vojni v Ukrajini, goljufijah, digitalnem evru…
Slovenske finance in napovedi za evroombmočje

Slovenske finance in napovedi za evroobmočje (foto: pxhere.com)

Medtem, ko se je vrh Ministrstva za finance (MF) nahajal v Luksemburgu, kjer je potekalo zasedanje Sveta EU za ekonomske in finančne zadeve, sta bonitetni agenciji Fitch Ratings in Moody’s potrdili dosedanji bonitetni oceni Slovenije pri A oziroma pri A3 ter tudi ponovno napovedali stabilne obete. Ob tem so z Direktorata za zakladništvo posredovali tudi običajno pojasnilo obeh bonitetnih hiš, zakaj gre slovenskim financam dobro.

Na visoko oceno Slovenije pozitivno vplivajo članstvo v EU, članstvo v območju evra ter mednarodna konkurenčnost gospodarstva. Agenciji pričakujeta, da bo Slovenija nadzorovala javnofinančni primanjkljaj in svojo zadolženost v naslednjih 2 letih uspešno znižala, v istem obdobju pa naj bi se gospodarska rast zmerno krepila. Obe agenciji opažata tudi napredek pri strukturnih reformah, prek katerih se naslavlja staranje prebivalstva na dolgi rok.

Na zasedanju Sveta Evropske unije za ekonomske in finančne zadeve pa je slovenska delegacija pohvalila sodelovanje s Komisijo EU in še posebej fleksibilnost za učinkovito spreminjanje ‘Načrta za okrevanje in odpornost (NOO)’. »Za izvedbo ukrepov NOO, ki je podlaga za koriščenje sredstev mehanizma, smo iz evropskega proračuna doslej prejeli 841,1 milijona evrov oziroma 31,3 odstotka vseh odobrenih sredstev.

Ministri so se seznanili tudi z aktivnostmi Evropskega javnega tožilstva na področju odkrivanja goljufij, povezanih z zaščito finančnih interesov EU, nadaljevali so redno razpravo o posledicah vojne v Ukrajini, se seznanili s stanjem obravnave zakonodajnih predlogov s področja finančnih storitev in opravili priprave na aprilsko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada,« so pojasnili z MF.

Govora je bilo še o morebitni širitvi vsebinskega obsega Evropske investicijske banke pri financiranju obrambne industrije, makroekonomskem položaju na območju evra, konkurenčnosti evra z vidika razmer v globalni trgovini in o digitalnem evru, ki naj bi samo dopolnil evro (kot gotovina), ne bi pa ga nadomestil.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.