Naslovnica Slovenija Obeta se novo zavarovanje za primer reševanja s helikopterjem v gorah

Obeta se novo zavarovanje za primer reševanja s helikopterjem v gorah

Avtor: Spletno Uredništvo

Vrh Ministrstva za obrambo, Gorske reševalne zveze Slovenije in Slovenskega zavarovalnega združenja so se sestali, da bi se pogovorili o dolgoročni rešitvi glede financiranja reševanja v gorah. Gorska reševanja, sploh tista s helikopterji namreč drago stanejo. Vsi se strinjajo, da bi morali stroške reševanj v precej večji meri kriti ponesrečenci, oziroma njihove zavarovalnice, ne pa državni organi. 

 Obeta se novo zavarovanje za primer reševanja s helikopterjem v gorah

Primer reševalne akcije s helikopterja Slovenske vojske  (foto: Borut Podgoršek, MORS)

 

Kljub vsemu opozarjanju in osveščanju s strani Planinske zveze Slovenije (PZS) je število reševalnih akcij v slovenskih gorah iz leta v leto večje. Tako so v sporočilu za javnost Ministrstva za obrambo (MO) navedli, da je leta 2013 Gorska reševalna služba opravila 393 intervencij, od tega 175 s pomočjo helikopterja, leta 2019 pa že 604 intervencije, od katerih je bil 255-krat potreben helikopter.

Stroški vseh teh helikopterskih intervencij v gorah so samo MO lani stali 580.000 evrov. Kot so pojasnili s Planinske zveze Slovenije, se helikoptersko reševanje v gorah načeloma izvaja s helikoptersko eskadriljo Slovenske vojske, medtem ko se dežurstva enakomerno porazdelijo z Letalsko policijsko enoto, katera sicer v osnovi skrbi predvsem za medicinsko pomoč, oziroma za nujne prevoze.

Zato so se sestali najvišji predstavniki Ministrstva za obrambo, Gorske reševalne zveze Slovenije in Slovenskega zavarovalnega združenja, saj bi radi našli dolgoročno rešitev glede financiranja reševanja v gorah. Pravkar je namreč v pripravi predlog, po katerem bi se morali obiskovalci gora dodatno zavarovati, stroške reševanja tistih brez ustrezne zavarovalne police pa bi si slednji krili sami, oziroma breme ne bi bilo na državnih strukturah.

»Tako zbrana sredstva bi porabili izključno za financiranje reševanja v gorah, usposabljanja in izobraževanja. Tako Planinska zveza Slovenije kot Gorska reševalna zveza Slovenije tako rešitev podpirata. Predstavniki zavarovalnic so povedali, da zavarovalnice paketa, ki bi pokrival klasično gorsko in helikoptersko gorsko reševanje, v Sloveniji še nimajo, a bi ga na podlagi statističnih podatkov iz preteklih reševanj lahko pripravili,« so še pojasnili z MO. 

Malce nenavadno je, da se že v preteklosti niso domislili tega, saj  veliko Slovencev pozimi smuča v tujini, zato jih pred odhodom posebej opozarjajo prav na možnost helikopterskega reševanja, ki jo marsikje znajo mastno zaračunati. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.