Naslovnica Svet & EU Ob drugi obletnici pričetka vojne v Ukrajini

Ob drugi obletnici pričetka vojne v Ukrajini

Avtor: Spletno Uredništvo
Tik pred drugo obletnico ruske invazije na Ukrajino so predsedniki najpomembnejših institucij EU objavili skupno izjavo v podporo Ukrajini. Stanje na terenu pa trenutno ne odseva izjav, želj in napovedi vrhov EU.
Ob drugi obletnici pričetka vojne v Ukrajini

Podpora EU Ukrajini ostaja neomajna (foto: FB European Parliament)

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen so se danes ob drugi obletnici agresije Rusije proti Ukrajini oglasili s posebnim sporočilom. Rusijo so obtožili očitne kršitve mednarodnega prava, kršitev Ustanovne listine Združenih narodov, grozodejstev, nasilja, brutalnosti, terorja in uničenja.

»Junaško ukrajinsko ljudstvo izkazuje trdnost in odločnost pri obrambi svoje domovine ter boju za svojo svobodo in naše skupne evropske vrednote. Evropska unija bo vedno podpirala neodvisnost, suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Nezakonita priključitev Krima in Sevastopola pred desetimi leti pomeni začetek trajne ruske agresije na Ukrajino.

Rusija in njeno vodstvo nosita izključno odgovornost za to vojno in njene globalne posledice ter za storjene hude zločine. Še vedno smo odločeni, da bodo za to odgovarjali, tudi za zločin agresije,« so med drugim izjavili predsedniki najpomembnejših institucij EU. Posebej so poudarili, da bo EU Ukrajini še naprej nudila vso politično, vojaško, finančno, gospodarsko, diplomatsko in humanitarno podporo.

Prav tako bo EU začela pristopna pogajanja z Ukrajino in ji bo pomagala na poti do članstva v EU. Izjemno velik sveženj finančne pomoči v vrednosti 50 milijard evrov za obdobje 2024–2027 pa bo zagotovo pomagal državi preživeti vojno. Nekaj tega denarja naj bi prišlo tudi iz (po seriji mednarodnih sankcij) zaplenjenih ruskih sredstev. Poleg tega bo EU še naprej skrbela tudi za dobavo nujno potrebnega streliva in raket v Ukrajino.

Medtem pa razmere na terenu ne odsevajo besed in napovedi EU politikov. Rusi namreč po zavzetju Avdijevke napredujejo na skoraj vseh frontah, njihova industrija in prijateljske države (Severna Koreja, Iran) proizvajajo precej več streliva in dronov kot Ukrajinci in njihovi zavezniki, ruska vojna mobilizacija deluje bolje kot ukrajinska, Rusi imajo imajo trenutno na frontah premoč v ljudstvu, predvsem pa ima Rusija še naprej ogromno premoč v zraku.

Poleg tega pa imajo Ukrajinci resne težave v svojih vrstah. Zaradi neuspešne lanske poletne ofenzive je ukrajinski predsednik pred kratkim odstavil vsaj dva ključna moža generalštaba vojske Ukrajine, danes pa ta isti Volodimir Zelenski že napoveduje novo veliko ukrajinsko ofenzivo. Ob drugi obletnici začetka spopadov tako še prav nič ne kaže, da bi v kratkem lahko prišlo do konca vojne, kaj šele do ukrajinske zmage.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.