Naslovnica Svet & EU O Zahodnem Balkanu se veliko govori, rezultatov pa še ni

O Zahodnem Balkanu se veliko govori, rezultatov pa še ni

Avtor: Spletno Uredništvo

Danes je potekalo video-srečanje zunanjih ministrov držav ‘Berlinskega procesa’. Ministri so govorili o evropskih perspektivah Zahodnega Balkana za izgradnjo zaupanja. Poudarili so pomen regionalnega sodelovanja, po njihovem mnenju pa naj bi bili ključnega pomena za prihodnost večja povezljivosti in mobilnost prebivalstva regije.

O Zahodnem Balkanu se veliko govori rezultatov pa še ni

Tako je izgledalo današnje spletno sestankovanje ministrov in ostalih funkcionarjev (foto: gov.si)

 

Današnje video-srečanje ministrov za zunanje zadeve držav t.i. ‘Berlinskega procesa’ je bilo že drugo v obdobju skupnega predsedovanja Severne Makedonije in Bolgarije. Poleg zunanjih ministrov iz teh dveh držav so na srečanju sodelovali še zastopniki Albanije, Avstrije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kosova, Nemčije, Poljske, Slovenije in Srbije.

Poleg tega so se spletne konference udeležili še predstavniki Združenega kraljestva (kljub Brexitu?), visoki predstavniki struktur EU in člani Regionalnega sveta za sodelovanje (RCC). Ministri in ostali sodelujoči politiki so govorili o marsičem, kakšnih konkretnih premikov proti dokončni priključitvi držav Zahodnega Balkana v družino članic Evropske Unije pa tudi tokrat ni bilo zaznati.

Vsem je jasno, da so pandemija koronavirusa, ilegalne migracije, podnebne grožnje in organizirani kriminal skupne težave tako EU kot za države Zahodnega Balkana, zato bi se jih morali lotevati s skupnimi močmi. Prav tako je večini jasno, da manj razvite države Zahodnega Balkana potrebujejo obsežen ‘razvojni input’, vseeno pa se njihovi procesi priključevanja Evropski uniji nadaljujejo zelo počasi.

Slovenski zunanji minister Anže Logar je ob tej priložnosti spregovoril o zmanjševanju razvojnega razkoraka med EU in zahodno-balkansko regijo, o tem, da se za mlade v regiji zagotovi pozitivna perspektiva, z besedami je podprl napore za reševanje preostalih odprtih vprašanj v regiji, kot lep primer okrepljenega regionalnega sodelovanja pa je izpostavil projekt digitalizacije skupnih arhivov nekdanje SFRJ.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.