Naslovnica Slovenija Nuklearne in druge nekoronske novice iz Slovenije

Nuklearne in druge nekoronske novice iz Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Čeprav je večina današnjih novic v Sloveniji tako ali drugače povezana s pandemijo koronavirusa, pa se je vseeno našlo tudi nekaj takih, ki niso. Te novice se nanašajo na jedrsko varnost, varstvu okolja in prostorskim metapodatkom.

Slovenija se zaradi zelo raznolikega okolja ponaša z izjemno visoko biodiverziteto (foto: pxfuel.com) 

 

V avli Ministrstva za okolje in prostor so odrli razstavo ‘Ekosistemi Slovenije in biodiverziteta’. Gre za osveščanje o naravnem bogastvu Slovenije in nevarnostih, ki mu pretijo. Zato je na panojih prikazanih 8 ekosistemov, ki so najbolj značilni za Slovenijo – gozd, kulturna krajina, gore, naselja, celinske vode, mokrišča, morje in podzemeljski svet. Sicer je vsak ekosistem poseben življenjski prostor s svojimi značilnostmi in s svojo biodiverziteto.

Razstava bo na ogled do 4. januarja prihodnjega leta in je nastala v okviru projekta LIFE Naturaviva. Geodetska uprava Republike Slovenije (GURS) pa je pravkar objavila nov slovenski metapodatkovni profil. »Metapodatki so jedro vsake sodobne prostorske infrastrukture in omogočajo opis lastnosti prostorskih podatkov in z njimi povezanih storitev. Zagotavljajo tudi povezovanje sodobnih elektronskih storitev in s tem omogočajo in poenostavljajo dostop do prostorskih podatkov ter njihovo uporabo v različnih aplikacijah.

Dokument je potrdila medresorska projektna skupina INSPIRE, sestavljena iz deležnikov slovenske infrastrukture za prostorske informacije,« so pojasnili z GURS-a. Skoraj istočasno je Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) pripravila slovensko izdajo nove številke jedrskih novic za tujino – ‘News from Nuclear Slovenia’. V njej so transparentno objavljene informacije za tujo in tudi za domačo strokovno javnost, v prvi vrsti o dogodkih na področju jedrske in sevalne varnosti v Sloveniji.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.