Naslovnica Svet & EU O širitvi na vzhod danes v Parlamentu EU, jutri pa še na Evropskem svetu

O širitvi na vzhod danes v Parlamentu EU, jutri pa še na Evropskem svetu

Avtor: Spletno Uredništvo

EU se pripravlja na novo širitev na vzhod. Danes bo Parlament EU glasoval o resoluciji o Vzhodnem partnerstvu, jutri pa se obeta skupno video-zasedanje Evropskega sveta ter voditeljev in voditeljic držav Vzhodnega partnerstva.

O širitvi na vzhod danes v Parlamentu EU jutri pa še na Evropskem svetu Azerbajdžanski Baku bi lahko postal najbolj vzhodna prestolnica v EU (foto: Faik Nagiyev/pixabay. com)

 

Evropska unija že vključuje veliko večino evropskih držav, poleg Rusije, ki se zagotovo ne namerava priključiti EU, pa na seznamu manjkajo le še nekatere balkanske države (Črna gora, Albanija, Srbija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina ter Kosovo) in države na vzhodu evropskega kontinenta, ki so bile nekoč del Sovjetske zveze. EU je zato že pred časom vzpostavila tako imenovano ‘Vzhodno partnerstvo’ – instrument za sodelovanje struktur EU z Gruzijo, Moldavijo, Ukrajino, Armenijo, Azerbajdžanom in Belorusijo.

V tem projektu gre za različne pobude, trgovinske sporazume in razne oblike sodelovanja, prav tako pa tudi za razvoj demokracije, človekovih pravic in spoštovanja (evropskih) pravnih norm. Poleg tega je EU že 15. maja ponudila pomoč v boju proti pandemiji koronvirusa tudi trem državam ‘Vzhodnega partnerstva – Gruziji (150 milijonov evrov), Moldaviji (100 milijonov) in Ukrajini (kar 1,2 milijarde evrov!).

Med konkretnimi protiukrepi, ki jih je med pandemijo sprejela EU, pa je bila tudi nova pobuda za skupno sodelovanje prek Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni, ki se povseča krepitvi zmogljivosti za epidemiologe in zdravstveno osebje vseh državah EU in tudi v vseh sosednjih partnerskih državah. Parlament EU bo danes  najprej glasoval o resoluciji glede držav Zahodnega Balkana, v kateri poslanci pozivajo EU, naj stori več, da bi se te države lahko čim prej pridružile EU.

Sledilo pa bo še glasovanje o resoluciji glede Vzhodnega partnerstva, na katerem bodo pred jutrišnjim skupnim zasedanjem v Parlamentu EU sprejeli uradno stališče o nadaljnjem razvoju tega partnerstva. Jutri bodo na tem izjemno pomembnem video-sestanku sodelovali vsi voditelji držav ali vlad 27 držav članic EU in 6 držav Vzhodnega partnerstva, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki predstavnik Josep Borrell.

»Voditelji in voditeljice bodo ponovno izpostavili in potrdili strateški pomen vzhodnega partnerstva. Poudarili bodo tudi pomen solidarnosti v času krize zaradi covida-19, vključno z znatno podporo EU za odpravljanje posledic izbruha v regiji vzhodnega partnerstva. Poleg tega bodo voditeljice in voditelji razpravljali o dolgoročnih ciljih politik vzhodnega partnerstva in oblikovanju ciljev za obdobje po letu 2020, ki jih bodo odobrili na fizičnem srečanju na začetku leta 2021,« so napovedali z Evropskega sveta.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.