Naslovnica Slovenija Novice z domače fronte boja proti koronavirusu

Novice z domače fronte boja proti koronavirusu

Avtor: Spletno Uredništvo

Na domači, interni slovenski fronti boja proti koronavirusu se je poleg številk o novih okužbah zvrstilo še nekaj novosti. Tako je slovenska aplikacija za spremljanje okužbe že skoraj nared, strokovnjaki pa opozarjajo na po-bolezenske težave in še posebej svarijo pred najstniškimi zabavami, saj se bliža začetek šolskega leta.

Novice z domače fronte boja proti koronavirusuDovolj je ena dobra žurka in začetek šolskega leta bo postal zelo problematičen (foto: wallpaperflare.com)

 

Na redni novinarski konferenci pandemiji koronavirusa so predstavniki slovenske vlade med drugim najavili, da je aplikacija #OstaniZdrav za operacijski sistem Android uspešno prestala preverjanje testne verzije na portalu Google Play. Zato so v testiranje že poslali še delovno inačico aplikacije. Slednjo naj bi Google pregledal do naslednjega tedna, za tem bo predvidoma sledila ‘uzakonitev’ s strani Vlade RS in od srede, 19. avgusta naj bi bila že vsem na voljo.

Podobno aplikacijo za iOS operacijske sistem naj bi v Apple Store usposobili do konca avgusta. Medicinsko stroko pa bolj zanimajo zadnje ugotovitve glede posledic obolelosti s koronavirusom Covid-19. Zdravniki namreč ugotavljajo, da se okrog 20 % ozdravelih (pa čeprav so preboleli najblažjo oliko bolezni) v kasnejših mesecih sooča s težavami spomina, zbranosti, kronično utrujenostjo in celo z izgubo mišične mase. Pri tem starost osebe ni pomembna.

Poleg ostalega pa se je po zadnji aferi z množično zabavo v koprskem lokalu na novinarski konferenci znašla tudi problematika druženja mladih. Čez tri tedne se pričenja novo šolsko leto, zato bi si seveda vsi odrasli želeli, da ne pride do novih okužb. Sredi poletja pa imajo mladi prav nasprotne prioritete – radi se množično družijo in zabavajo. Posebej je bila omenjena pomebnost zadnjih dveh tednov pred pričetkom pouka, a so oblasti (vsaj zaenkrat, saj se lahko zdravstveni ukrepi do tedaj ponovno zaostrijo) preložile odgovornost na starše.

Starši učencev in dijakov naj bodo čim bolj pozorni, da mladina ne bo izpostavljena možnostim okužb, so salomonsko zaključili pristojni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.