Naslovnica Gospodarstvo Slovenija je zaprosila za 1,1 milijarde evrov posojila

Slovenija je zaprosila za 1,1 milijarde evrov posojila

Avtor: Spletno Uredništvo

Republika Slovenija je pravkar odposlala prošnjo za finančno podporo v okviru instrumenta Evropske unije, imenovanega SURE. SURE je instrument, namenjen zaščiti delovnih mest in delavcev, ki so jih prizadele negativne posledice pandemije koronavirusa. Slocvenija je zaprosila za skupno 1,1 milijarde, a bodo končna višina ter drugi pogoji posojila EU določeni šele med procesom odobritve.

Slovenija je zaprosila za 11 milijarde evrov posojilaNi še znano, kako visok znesk bo Slovenija dejansko dobila, a zagotovo ne bo šlo za drobiž (foto: pxhere.com)

 

Evropski instrument SURE so zasnovali, da bi zagotovil finančno pomoč državam članicam EU, potem ko so negativne posledice pandemije koronavirusa povzročile številne odhodke zaradi preprečevanja izgube delovnih mest in večjih gospodarskih kolapsov. SURE naj bi državam članicam zagotovil posojila Evropske unije pod ugodnimi pogoji v skupni vrednosti do 100 milijard evrov.

S temi posojili bodo države članice EU precej lažje preživele neizbežen porast javnofinančnih odhodkov, ki jih še naprej povzroča pandemija. Slovenija je v svoji vlogi za odobritev finalne pomoči nanizala vrsto sprejetih ukrepov glede temeljnega dohodka, čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, oprostitve prispevkov za samozaposlene in še nekaj drugih ukrepov. Skupno je Slovenija zaprosila za 1,1 milijarde evrov posojila.

Sredstva za financiranje posojil državam članicam si bo Komisija EU izposodila na dolžniških kapitalskih trgih z izdajo obveznic. Glede na trenutne tržne razmere se bo Komisija EU še vedno zadolžila bolj ugodno, kot pa bi se zadolžila Slovenija. »Poleg tega črpanje instrumenta v okviru SURE znižuje potrebe po zadolževanju za financiranje državnega proračuna v prihodnje z drugimi instrumenti financiranja,« so še pojasnili z Ministrstva za finance.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.