Naslovnica Slovenija Nove vsestransko uporabne osebne izkaznice šele konec marca

Nove vsestransko uporabne osebne izkaznice šele konec marca

Avtor: Spletno Uredništvo
Ministrstvo za javno upravo, Ministrstvo za notranje zadeve in družba Cetis so včeraj podpisali sporazum o izdelavi novih osebnih izkaznic. Nove slovenske osebne biometrične izkaznice naj bi namesto na prvotno predvideni 3. januar 2022 začeli izdajati šele konec meseca marca prihodnjega leta.
‘Tina Vzorec ‘ na primer še nekaj let ne bi potrebovala novega dokumenta (foto: MNZ/gov.si)

Nova osebna izkaznica bo morala imeti čip, na katerem bosta biometrična podatka podobe obraza ter (za veliko večino prebivalstva) tudi dva prstna odtisa. Kot so sporočili z Ministrstva za javno upravo (MJU) in Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) bo nova osebna izkaznica služila tudi kot zdravstvena kartica in celo za e-podpisovanje. Prve nove izkaznice pa naj bi začeli izdajati z zamudo, saj se je letos pojavila kar resna tehnična težava.

Zaradi posledic pandemije namreč trenutno prihaja do zastojev v dobavnih verigah, zato na globalni ravni vse bolj primanjkuje posebnih čipov in nekaterih ostalih materialov, ki so potrebni za izdelavo sodobnih biometričnih osebnih dokumentov. Tako naj bi po prvotnih načrtih slovenskih državnih organov nove izkaznice pričeli izdajati že 3. januarja 2022, kot trenutno kaže, pa naj bi jih dejansko lahko začeli uporabljati šele konec meseca marca.

Uporabniki elektronskih storitev bodo po novem imeli na enem dokumentu vse potrebno za svojo identifikacijo v fizičnem in v elektronskem svetu. Cena biometrične osebne izkaznice, ki jo bo izdelala specializirana družba Cetis, bo 29,53 evra. Sicer bo nov dokument veljal le deset let. Obstoječe osebne izkaznice se bodo lahko uporabljale do poteka njihove veljavnosti, veljavne pa bodo ostale tudi izkaznice po dopolnjenem 70 letu starosti.

»Osebne izkaznice na obstoječih obrazcih, izdelane na polikarbonatu s tehniko laserskega graviranja podatkov in fotografije, smo začeli izdajati 20. junija 1998. Trenutno ima veljavno osebno izkaznico 1.822.704 državljanov, od tega 199.294 s trajno veljavnostjo. Do konca leta bo potekla veljavnost 16.873 osebnim izkaznicam, v letu 2022 pa 348.879 osebnim izkaznicam,« so še pojasnili z MJU in MNZ.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.