Naslovnica Svet & EU Nov slovenski kontingent je pripravljen, kaos v Maliju pa je vse večji

Nov slovenski kontingent je pripravljen, kaos v Maliju pa je vse večji

Avtor: Spletno Uredništvo

Generalštab Slovenske vojske je sporočil, da je nov slovenski vojaški kontingent pripravljen za opravljanje nalog v Maliju. Tam so ta teden teroristi ubili 25 ljudi, po avgustovskem državnem udaru pa državo vodi malijska vojska.

Nov slovenski kontingent je pripravljen kaos v Maliju pa je vse večjiMalijskim oboroženim silam pomagajo tudi druge enote Združenih narodov (foto: UN MINUSMA)

 

Generalštab Slovenske vojske je sporočil, da je nov slovenski vojaški kontingent pripravljen, da bi prevzel opravljanje nalog v Maliju. Slovenska vojska (SV) je namreč med 7. in 13. oktobrom posebej preverila pripravljenost pripadnikov naslednjega slovenskega kontingenta, ki se bo v Maliju kmalu pridružil v Misiji EU za usposabljanje tamkajšnjih oboroženih sil (EU Training Mission – EUTM). Dodali s še, da bo slovenski kontingent, ki bo sicer že 16. po vrsti, sestavljen iz pripadnikov 10. pehotnega polka.

»S predpisanimi postopki so ugotovili ustrezno kadrovsko in materialno strukturo kontingenta, ustrezno stopnjo individualne in kolektivne usposobljenosti za opravljanje nalog, pripravljenost za usposabljanje v angleškem jeziku ter poznavanje postopkov zaščite sil,« so o pripravljenosti kontingenta zapisali v Generalštabu SV. Niso pa pojasnili, koliko vojakov bo sploh štel ta nov slovenski kontingent.

Sicer se je leto 2020 začelo z osmimi pripadniki SV v Maliju, po izbruhu pandemije koronavirusa pa sta po 15. aprilu tam ostala le še dva slovenska vojaka, ki sta nato pretežno skrbela za opremo. Ne glede na dogajanje okrog pandemije in SV, pa v Maliju že več let vlada kaos, država je razdeljena na 4 cone, ki jih nadzorujejo regularne malijske oborožene sile, tuareški borci, afriška podružnica Islamske države in njej konkurenčna frakcija Al Kajde za Magreb in Zahodno Afriko.

18. avgusta letos so malijski vojaki strmoglavili predsednika Ibrahima Boubacarja Keito, ki je raje dostopil, kot da bi zakuhal še novo državljansko vojno. Sicer so ga kmalu izpustili, a so ga potem pred kratkim spet aretirali. Do oboroženih konfliktov pa v Maliju prihaja tudi zaradi sporov med poljedelskimi plemeni Dogon in Bambara na eni in žvinorejskim plemenom Folani na drugi strani.

Za nameček se je zaradi splošne revščine v državi razpasel naveden kriminal, zato so oboroženi ropi in ugrabitve (predvsem tujcev, za katere potem lahko iztržijo višjo odkupnino) postale vsakdanji pojav. 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.