Naslovnica Slovenija Nov proračun ŠOU ljubljanske univerze brez postavke za Radio Študent

Nov proračun ŠOU ljubljanske univerze brez postavke za Radio Študent

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Radia Študent so zagnali alarm, saj so se močno bojijo, da bodo vsak hip ostali brez financiranja s strani svojega ustanovitelja – Študentske organizacije Univerze v Ljubljani. Pri tem opozarjajo na vrsto nedoslednosti pri sprejemanju novega proračuna Študentske organizacije.

Nov proračun ŠOU ljubljanske univerze brez postavke za Radio ŠtudentEna najbolj znanih fotografij v zgodovini z Radia Študent z zvezdo svetovnega metala Lemmyem (foto: Arhiv Radia Študent)

 

Kot so z Radia Študent zapisali v sporočilu za javnost, je novoizvoljeni Študentski zbor (ŠZ) Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) na večernem zasedanju 30. decembra v prvem branju odločal o proračunu za leto 2021, v katerem sploh ni bilo postavke za sofinanciranje Zavoda Radio Študent. Zavod Radio Študent je sicer pred desetletji ustanovila prav Študentska organizacija ljubljanske Univerze.

Z Radia Študent trdijo, da je novoizvoljeni ŠZ že pred tem zasedanjem spremenil Pravilnik o financiranju ŠOU, kateri sedaj ne predvideva ni niti minimalnih odstotkov za financiranje iz koncesijske dajatve za delovanje članov družine ŠOU. Počutijo se izigrane, saj so sami kljub pandemiji koronavirusa delali s polno paro, med sprejemanjem novega proračuna pa so jih elegantno zaobšli, ker naj bi bile druge postavke pomembnejše.

Zadnji osnutek proračuna ŠOU za leto 2021 je sicer ‘težak’ skoraj tri milijone evrov. »Najbolj v nebo vpijoče nesorazmerje se poraja pri Študentskem kampusu, ki iz koncesijske dajatve v 2021 prejme 325.000 evrov. O tem, kaj bodo letos na Kampusu počeli s študentskim denarjem ter kaj so z njim počeli od epidemije dalje, ko so v nasprotju z Radiem Študent delovali v radikalno okrnjenem obsegu, se zagotovo ne sprašujemo le na radiu,« opozarjajo z Radia Študent.

Opozorili pa so še na druga nesorazmerja in od ŠOU UL zahtevali, da jim v letu 2021 nameni vsaj 120.000 evrov, da se ohranijo minimalni deleži v financiranja zavodov družine ŠOU ter tudi, da se predstavniki Radia Študent vključijo v dogovarjanja o prihodnosti. Gre za osnove demokracije, med katere spada tudi ta, da se tako pomembne zadeve, kot je proračun, ne rešujejo zadnji delovni dan v letu na večernem spletnem sestanku.

Sicer za delovanje RŠ trenutno skrbi več kot 200 mladih honorarnih sodelavk in sodelavcev, ki dnevno ustvarijo 17 ur živega programa. Med temi je vsako leto okrog 50 novih sodelavcev, kar jasno kaže na izjemen vzgojno-izobraževalni pomen radia. Zanimiv pa je tudi podatek o rekordnem številu prijavljenih na avdicije RŠ ob koncu leta, ko se je za usposabljanje v novinarskih redakcijah in lektorski službi RŠ prijavilo približno 200 mladih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.