Naslovnica Šport Skupni poziv Nogometne, Rokometne, Košarkarske in Odbojkarske zveze Slovenije

Skupni poziv Nogometne, Rokometne, Košarkarske in Odbojkarske zveze Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Predstavniki Nogometne, Rokometne, Košarkarske in Odbojkarske zveze Slovenije so se včeraj javno zavzeli za ukinjanje omejitev glede kolektivnega športa zaradi pandemije koronavirusa ter ga poslali na Direktorat za šport Republike Slovenije. Tokrat so se oglasili predvsem zaradi mlajšiih športnikov, saj le-ti vse bolj trpijo zaradi prepovedi vadbe.

Mladi športniki imajo zaradi prepovedi vadbe in nastopov vse več preglavic, zato so se ponovno oglasile panožne zveze (foto: SJ)

 

Štiri izmed največjih slovenskih športnih zvez so včeraj pozvale k sproščanju sedanjih omejitev, ki so jih v kolektivnih športih z žogo trenutno deležni zaradi pandemije. Predstavniki Nogometne, Rokometne, Košarkarske in Odbojkarske zveze Slovenije so sicer tokrat oglasili že drugič od začetka pandemije, tokrat pa je skrb namenjena predvsem mlajšim in ne-kategoriziranim športnikom, saj le-ti vse bolj trpijo zaradi prepovedi vadbe.

»Vsi skupaj se moramo zavedati, da je šport pomemben del družbe nasploh in predstavlja zelo pomembno komponento zdravega družbenega življenja v splošnem, zato se je v danih razmerah potrebno ustrezno prilagoditi, nikakor pa ne zaustavljati športne aktivnosti in čakati na nepredviden konec epidemije,« so pristojnim državnim organom složno sporočili predstavniki NZS, RZS, KZS in OZS.

V sporočilu so apelirali na državne institucije, da prisluhnejo mnenju nacionalnih panožnih zvez in da strokovno usposobljenim športnim organizacijam omogočijo izvajanje aktivnosti ob doslednem upoštevanju relevantnih ukrepov in priporočil. Zaradi strogih protokolov, ki so tako v Sloveniji, kot drugje po EU in po svetu že v veljavi za poklicne oz. vrhunske športnike, je bilo namreč okužb v športu precej manj kot na drugih področjih.

»Nenazadnje pa velja še izpostaviti, da z v nedogled trajajočo prekinitvijo aktivnosti izgubljamo tudi stik z ostalo konkurenco po svetu, ki svoje aktivnosti vendarle izvaja v novonastalih razmerah,« so zapisali v dokumentu, ki je bil poslan na Direktorat za šport. Dodali so še, da mora vadba otrok in mladine potekati strogo pod nadzorom strokovnega osebja in z upoštevanjem ukrepov ter priporočil, s čemer bodo preprečili neorganizirano in samovoljno izvajanje športnih aktivnosti.

Sicer pa se bo podobno kot lani najbrž kmalu pojavil še drugi problem in sicer gre za nestrokovno razlikovanje med športi, oziroma za (pre)stroge omejitve pri individualnih športih (smučanje, jadranje) v primerjavi s kolektivnimi panogami. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.