Naslovnica Svet & EU Nov načrt za bolj učinkovito delovanje carinskih služb v EU

Nov načrt za bolj učinkovito delovanje carinskih služb v EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je včeraj predstavila nov akcijski načrt za bolj učinkovito delovanje carinske službe EU. Novi ukrepi naj bi posodobili in poenotili carin v EU, koristi pa si obetajo predvsem na področjih finančnih prihodkov, varnosti, boja proti kriminalu in zdravja.

Nov načrt za bolj učinkovito delovanje carinskih služb v EUZ novimi krepi naj bi poenotili in posodobili delovanje carine v EU (foto: Arne List/flickr.com/commons.wikimedia.org)

 

Evropska komisija je včeraj predstavila nov akcijski načrt za boljše delovanje carinske službe EU. Novi ukrepi naj bi okrepili carinsko unijo kot temelj enotnega trga, v Komisiji EU pa si koristi obetajo predvsem na področjih finančnih prihodkov, varnosti in zdravja. Konkretneje naj bi se izboljšala uporaba podatkov, orodja in opreme, več pa na bi bilo kooperacije znotraj držav članic EU in tudi carinskih organov tretjih držav.

Prvo področje, ki si mu posveča nov načrt, je obvladovanje tveganja. Zato bo carinskem službam na voljo več podatkov in več orodij za analize le-teh, vzpostavili pa naj bi tudi nov analitični center v sklopu Komisije za zbiranje, analizo in izmenjavo carinskih podatkov. Drugo širše področje je upravljanje e-trgovanja, kjer se obetajo dodatne zakonske obveznosti za ponudnike plačilnih storitev in platform za spletno prodajo.

S tem naj bi zmanjšali goljufije glede carinskih dajatev in goljufije pri e-trgovanju. Podobno se bodo posvetil tudi spodbujanju skladnosti s predpisi in enotnemu delovanju carinskih organov. Tako naj bi ‘enotno okence’ podjetjem olajšalo opravljanje mejnih formalnosti na enem samem portalu, istočasno pa bo carinskim organom omogočilo boljše sodelovanje. Poleg tega načrt predvideva nabavo sodobne carinske opreme v okviru prihodnjega proračuna EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.