Naslovnica Gospodarstvo Uspešnost turističnih bonov se ne meri z anketo, ampak s številkami

Uspešnost turističnih bonov se ne meri z anketo, ampak s številkami

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo so povzeli podatke Finančne uprave Republike Slovenije, po katerih je bilo doslej v državi unovčeno že več kot 820.000 turističnih bonov, v skupni vrednosti več kot 113 milijonov sredstev. Posredovali pa so tudi rezultate ankete o koriščenju bonov, s katerimi dokazujejo, kako so boni posrečena zadeva.

Uspešnost turističnih bonov se ne meri z anketo ampak s številkami

Rok za koriščenje turističnih bonov se izteče 31. decembra letos (foto: PR Hit)

 

Z Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) so povzeli podatke Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), po katerih je bilo doslej v državi unovčeno že več kot 820.000 turističnih bonov, v skupni vrednosti več kot 113 milijonov sredstev. Poleg tega so posredovali podatke o rezultatih ankete, ki jo je opravilo podjetje Valicon. Tam so z anketiranjem prišli do nekaj zanimivih podatkov, nekaj vprašanj pa je bilo najbrž kar odveč.

»Meritev, ki jo Valicon izvaja v okviru rednih meritev #Novanormalnost, je bila izvedena med 18. in 21. septembrom in je ugotavljala odziv javnosti na turistične bone. Pokazala je, da je dobra tretjina (36 odstotkov) prebivalcev, bon že uporabila, polovica pa jih to še namerava storiti. Podatek o deležu prebivalcev, ki so že uporabili turistični bon, sovpada s podatkom, ki ga je finančna uprava objavila sredi septembra,« so zapisali v izjavi za javnost.

Davkoplačevalci se sprašujejo, zakaj je potrebno sploh delati anketo o koriščenju bonov, če pa ima FURS uradne in zagotovo zelo točne podatke. Potem pa nekdo ‘izumlja toplo vodo’, ko se podatki iz ankete in tisti FURS-a celo ujemajo. Prav tako se zdi malce smešno, da z anketo ugotavljajo, kako bo letos bone izkoristilo več kot 90% državljanov. 31. decembra letos se namreč izteče zakonski rok za koriščenje bonov, zato bodo razen redkih izjem bodo prav vsi Slovenci dotlej izkoristili bone.

Delež bo približno 95% in za tovrstno predvidevanje sploh ne bi bilo potrebno delati ankete. Za ljubitelje statistike in anketnih vprašanj pa so na MGRT vseeno prikazali še nekaj odgovorov, ki vsi po vrsti govorijo o tem, kako so boni posrečena zadeva. »S storitvijo, ki so jo prejeli pri koriščenju bonov, je bila velika večina vprašanih (57 odstotkov) zelo zadovoljnih. Povprečna ocena zadovoljstva s storitvijo pri uporabi bonov je na lestvici od ena do pet tako precej visoka, 4,4.

Blizu polovice vprašanih meni, da je bila uvedba turističnih bonov zadetek v polno (45%). Da je bila ta poteza povsem zgrešena, pa na drugi strani meni le 12 odstotkov vprašanih.Le 7 odstotkov vprašanih v raziskavi pa zatrjuje, da bona ne mislijo uporabiti,« še sporočajo z MGRT.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.