Naslovnica Slovenija Nov 2,4 milijona evrov vreden carinski skener v Luki Koper

Nov 2,4 milijona evrov vreden carinski skener v Luki Koper

Avtor: Spletno Uredništvo

Finančna uprava RS je pravkar začela fazo obratovanja novega mobilnega skenerja za nadzor tovora v Luki Koper. Pridobitev je pomembna zaradi učinkovite kontrole nad blagom, ki potuje skozi Slovenijo.

Nov 24 milijona evrov vreden carinski skener v Luki KoperNova naprava bo v veliko pomoč FURS-u, ki v Luki Koper letno opravi med 4.000 in 5.000 rentgenskih nadzorov (foto: FURS)

 

Finančna uprava RS (FURS) je v preteklosti s pomočjo rentgenskega skeniranja tovora v Luki Koper odkrila prek 1 tono heroina, 2,35 tone surovin za izdelavo prepovedanih drog, 34.971.200 kosov cigaret, 23 ton tobaka za vodne pipe, 12,88 ton tobaka za kajenje in presenetljivo tudi 4376 ponarejenih slovenskih cestnih vinjet. Samo med leti 2017 in 2019 so zasegli več kot 1 milijon kosov različnih ponaredkov blaga (v vrednosti skoraj 57 milijonov evrov), odkritih pa je bilo tudi več kot 100 ton neprijavljenih oblačil.

Prejšnji mobilni skener je bil v uporabi v koprskem tovornem pristanišču od leta 2009 in je malce presegel svojo predvideno življenjsko dobo 10 let. Nov skener je sodobnejši in ima vgrajen tudi sistem za zaznavo gama ter nevtronskega sevanja. »Nova naprava, ki ima veliko boljšo kakovost skeniranja od stare, bo omogočila učinkovitejše varnostno varstvene kontrole, preprečevanje goljufij in organiziranega kriminala ter s tem stabilnost zunanje meje EU. Nova oprema je v 80% financirana z evropskimi sredstvi.

Vrednost novega skenerja, katerega nakup je bil pretežno financiran z uspešnim črpanjem EU sredstev – HERCULE III programa, je 2,4 milijona EUR,« so pojasnili s FURS-a. Velja poudariti, da je v letu 2019 skozi koprsko pristanišče potovalo kar 959.354 kontejnerskih enot, zato učinkovit nadzor blaga brez posebnih tehničnih naprav sploh ni mogoč. Še posebej zato, ker tudi organizirani kriminal nenehno poskuša z novimi triki.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.