Naslovnica Slovenija Neverjetno bogata bera septembrskih užitkov

Neverjetno bogata bera septembrskih užitkov

Avtor: Spletno Uredništvo

Čeprav so za danes napovedano Bobičijado v Padni zaradi slabega vremena odpovedali, obiskovalce Slovenske Istri v mesecu septembru čaka še cela vrsta kulinaričnih prireditev, nadaljevalo se bo poletno glasbeno in kulturno dogajanje, istrske kraje pa bosta športno povezala I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria in najslajša prireditev v državi – 10. Sladka Istra. 

Koprska obmorska promenada bo tako prolna vse do konca meseca (foto: Arhiv MOK)

 

September bo v slovenski Istri predvsem kulinarično obarvan. Medtem ko bo Koper v soboto, 1. septembra, gostil kulinarično tržnico Odprto kuhno, bo se bo v Izoli ne glede na vreme odvila prireditev Bazilikijada, ki jo bodo izpeljali po vzoru avgustovske Šalšijade. 8. in 9. septembra bodo Marezige prizorišče Fešte fig in vina rose`, 15. septembra pa na izolski Manziolijev trg prihaja že četrti Festival čilija in pekoče kuhinje Čiliada.

Čiliada bo v Izolo ponovno prinesla pester nabor ponudnikov pekočih omak, namazov, olj in številnih drugih kakovostnih izdelkov iz čilija, v pripravi pekočih dobrot pa se bodo znova pomerili amaterski kuharji. Letošnja novost festivala bo čokolada, ki bo predstavljala pomemben del ponudbe. Vsi ljubitelji golaža pa so 15. septembra vabljeni na Škofije, kjer prirejajo tekmovanje v kuhanju najboljšega golaža – Golažjado. Istrska kulinarika bo ena osrednjih tematik tudi na prireditvi Vonj po Istri, ki bo prav tako 15. septembra v Krkavčah.

Kubed bo 22. in 23. septembra prizorišče Festivala vin in belega tartufa. Zadnji vikend v septembru bo Koper gostil 10. Mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. V sklopu festivala boste po glavnih trgih in ulicah v mestu lahko okušali pristne istrske dobrote, slovenske in tuje sladice, čokolado, sladka vina in druge sladke pijače, vse skupaj pa bo tudi letos pospremilo bogato spremljevalno dogajanje s kuharskimi šovi, vodenimi degustacijami ter bogatim otroškim in zabavnim programom. 

Tudi kulturnih prireditev septembra ne bo manjkalo. Danes se z End of Summer Party zaključuje Poletje v Ankaranu, medtem ko je Koper prizorišče Festivala uličnih umetnikov Frivolus, zato organizaotrji upajo,da se jih bo vreme usmililo. V Izoli se bo v torek 4. septembra odvil drugi večer Pod volti. Vse ljubitelje komorne glasbe bo do 8. septembra v Piranu navduševal Tartini Festival, v Izolo pa 8. septembra prihaja sarajevska zasedba DIVANHANA.

9. septembra bo na različnih lokacijah v Piranu glasbeno-scenski dogodek Poesia Maritima Piranesa s pestrim kulturno-umetniškim programom in multimedijskim prenosom, med 31. avgustom in 21. septembrom se bo v parku pod piranskim mestnim obzidjem odvil Festival obzidja s koncerti za različne glasbene okuse, ljubitelji sedme umetnosti pa so med 10. in 15. septembrom vabljeni v Portorož na 21. Festival slovenskega filma.

V Ankaranu se bo 15. septembra nadaljevalo zanimivo glasbeno dogajanje na že tradicionalni ankaranski Bandimi #8 oziroma na celodnevnem družinskem dogodku, na katerem se bodo zvrstile različne ustvarjalne delavnice in hudomušne igre ter večerni glasbeni nastopi, v Kopru pa se bodo 6., 13., 20. in 27. septembra zvrstili štirje nepozabni koncerti v sklopu Glasbenih večerov v Pokrajinskem muzeju Koper.

Med 7. in 29. septembrom bo Izola prizorišče Festivala Svetlobna gverila, v sklopu katerega bo serija svetlobnih postavitev slovenskih in tujih umetnikov mestno središče spremenila v domišljijski prostor, poln vizualnih pripovedi. Ob boku starejših del, ki so bila ustvarjena za prejšnje edicije festivala v Ljubljani, si bodo obiskovalci v Izoli lahko ogledali še vrsto novih produkcij, ki so jih ustvarili lokalni umetniki.

Piran bo med 7. in 9. septembrom z 72. Pomorskim krstom, praznikom pomorstva postal kraljevina boga morja Neptuna in gusarjev z gusarskimi igrami, delavnicami ribiških in pomorskih veščin, ogledi starih bark in vojaških ladij ter Neptunovim koncertom z mladimi glasbeniki. Vrhunec bosta predstavljala tradicionalna povorka “sužnjev” in krst na pomolu pri hotelu Piran. Slavnostna podelitev nagrad in odprtje razstav 53. mednarodnega slikarskega Ex-tempora bo 8. septembra na Tartinijevem trgu.

Razstava v Mestni galeriji Piran in razstavišču Monfort Portorož bo na ogled do 28. oktobra 2018, medem ko bo 21. septembra koprska protokolarno-prireditvena dvorana Sv. Frančiška znova prizorišče modne revije. 29. septembra bo ob Svetovnem dnevu turizma na vrsti Dan odprtih vrat Letališča Portorož, ki ga bo tudi letos zaznamovalo bogato dogajanje. Organizirani bodo tudi brezplačni vodeni izleti v piransko zaledje, vse skupaj pa bosta nadgradila glasbeni program ter podelitev Grba odličnosti v turizmu v občini Piran.

September bo v slovenski Istri tudi športno obarvan. 1. septembra bo v Sečovljah tradicionalni tek za otroke do 10. leta – Malčkov tek, Koper bo v začetku meseca prizorišče teniškega dogajanja, 8. septembra bo v Športnem parku Bonifika turnir v pandolu, med Koprom in Žusterno pa se bo odvil tudi 34. Mini plavalni maraton, medtem ko bo med 4. in 9. septembrom v Piranskem zalivu evropsko prvenstvo v jadranju na deski v razredu D2 in spektakularna regata jadralcev na deskah Piranja 2018.

Športno dogajanje pa bo vrhunec doseglo 23. septembra, ko bodo istrski kraji gostili I Feel Slovenija Ironman 70.3 Slovenian Istria oziroma največji triatlonski dogodek v zgodovini Slovenije. V spročilu za javnost ‘ekipe Love Istra‘ (za katero se skrivajo koordinirane turistične aktivnosti vseh občin Slovenske Istre) so dodali še, da bo vse vikende do konca septembra na kopališču Žusterna odprt park vodnih športov in z morjem povezanih aktivnosti Active Koper.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.