Naslovnica Šport Olimpijski ogenj je prišel v Tokio, a v zagrenjenem ozračju

Olimpijski ogenj je prišel v Tokio, a v zagrenjenem ozračju

Avtor: Spletno Uredništvo
Olimpijske igre v Tokiu se bodo pričele 23. julija in bodo prvič v zgodovini potekale brez gledalcev. Medtem ko je olimpijski ogenj danes uradno prispel v japonski prestolnico, se mnogi sprašujejo, kolikšno finančno izgubo bodo sedaj pridelale lani preložene igre. Brez prodaje vstopnic naj bi bili namreč prihodki manjši za skoraj 700 milijonov evrov.
Olimpijski ogenj je prišel v Tokio, a v zagrenjenem ozračju

Prihod olimpijske bakle v Tokio je tudi glede fotografiranja dogodka minil v znamenju skromnosti (foto: olympics.com)

Odločitev japonskih oblasti, da zaradi novega vala okužb s koronavirusom Covid 19 v širši regiji (oziroma prefekturi) Tokia ponovno razglasijo izredno stanje in prepovejo obisk gledalcev na bližnjih Olimpijskih igrah, bo imela velikanske posledice na igre na več različnih ravneh. To je bilo vsaj delno moč videti že danes, ko je olimpijski ogenj uradno prispel v japonsko prestolnico, a so ga sprejeli z maskami in brez prisotnosti občinstva.  

Olimpijski plamen sta paraolimpijka Aki Taguchi in nekdanji teniški igralec Shuzo Matsuoka predali guvernerki Tokia Yuriki Koike, vendar je ceremonija potekala skromno, brez kakršnekoli pompoznosti, na praznem manjšem stadionu (ki je bil sicer eno od prizorišč Olimpijskih iger v Tokiu leta 1964) in za nameček še na deževen dan, tako da je le visoko število prisotnih novinarjev in snemalcev dalo vedeti, da gre za pomemben dogodek.

Ker so japonske oblasti zaprle vrata stadionov pa se mnogi sprašujejo, koliko bo to dodatno prizadelo finančno konstrukcijo iger. Japonci so namreč že pred časom za igre v Tokiu prepovedali prisotnost gledalcev iz tujine na tribunah vseh prizorišč, sedaj pa so enako prepoved oznanili tudi za vse lokalne japonske gledalce. Tako so nazadnje odpadli skoraj vsi morebitni prihodki od prodaje vstopnic.

Prepoved se namreč nanaša na 34 prizorišč od skupno 42 olimpijskih prizorišč, saj so nekatere lokacije na področju sosednjih regij oz. prefektur, kjer niso razglasili izrednega stanja. S to odločitvijo pa se gostitelji iger tudi dokončno zakopali v rdeče številke, saj so po pisanju japonskih medijev ostali brez približno 90 milijard jenov, kar je približno 820 milijonov dolarjev, oz. 691 milijonov evrov, kolikor naj bi predvidoma zaslužili s prodajo vstopnic za športne dogodke.

Ker Mednarodni olimpijski komite ne odgovarja za morebitne izgube, ampak so zanje odgovorni lokalni organizatorji Olimpijskih iger, tokijske regionalne oblasti in japonsko vlado čakajo negotovi časi. Danes je večina prebivalstva Tokia preplašena in zagrenjena, zato nasprotuje igram. Dva tedna pred pričetkom pa tudi še ni znano, kako bo bakla sploh vstopila na stadion ob otvoritveni slovesnosti 23. julija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.