Naslovnica Slovenija Nekateri avgusta niso počivali

Nekateri avgusta niso počivali

Avtor: Spletno Uredništvo

Medtem ko so bili slovenski politiki avgusta še na počitnicah, so uslužbenci Inšpekcije za okolje in naravo, Finančne uprave in Policije izpeljali več akcije nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov. Tudi tokrat je nadzor dal pozitivne rezultate, saj so zaznali le dve kršitvi.

Nekateri avgusta niso počivaliPoleg čezmejnih pošiljk odpadkov so predstavniki državnih organov opravljali nadzore tudi na preostalih področjih iz svojih pristojnosti (foto: gov.si)

 

Zaposleni na Finančni upravi Republike Slovenije, slovenske Policije ter Inšpekcije za okolje in naravo so v mesecu avgustu večkrat preverili čezmejne pošiljke odpadkov in tudi odpadnega lesa. Največkrat je šlo za tranzit odpadkov preko Slovenije, odpadki so najpogosteje prihajali iz Italije, kot končne destinacije smeti pa so bile navedene Madžarska, Avstrija in Hrvaška.

Nadzorne aktivnosti so se izvajale v okviru IMPEL projekta SWEAP in sicer na mejnem prehodu Obrežje, na avtocestni kontrolni točki Kompolje, na avtocestnem počivališču Povir ter v Luki Koper. Najbolj so se posvetili odpadnemu papirju, plastiki in iz odpadkov pridobljenemu gorivu, poleg tega pa tudi pošiljke mulja iz čistilnih naprav, odpadnih oblačil, odpadnih gum, odpadnih kovine in nekovin, rabljenih akumulatorjev in odpadnega lesa.

Tudi tokrat nadzor vseh treh državnih služb ni pokazal na večje kršitve, saj so zaznali le dva prekrška. V enem primeru prevozno sredstvo ni bilo označeno s predpisano označbo (‘A’), zato so predstavniki FURS-a kršitelju izdali plačilni nalog. Druga kršiteva je bila odkrita na mejnem prehodu Obrežje, šlo pa je za pošiljko lesnih odpadkov, ki je bila iz Slovenije poslana na Hrvaško.

Tu je bilo ugotovljeno, da gre za neustrezno klasifikacijo odpadka. Pošiljka je bila namreč označena kot odpadek iz neobdelane plute in lesa (koda odpadka B3050), pri fizičnem pregledu pa je bilo ugotovljeno, da se v pošiljki nahajajo zmlete iverne plošče. Šlo je torej za pošiljko obdelanega lesa, zato je bila pošiljka vrnjena na mesto nakladanja in tam se bo inšpekcijski postopek še nadaljeval.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.