Naslovnica Svet & EU Največji novosti sta migracijski pakt in globalna digitalna obdavčitev

Največji novosti sta migracijski pakt in globalna digitalna obdavčitev

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v svojem letnem govoru o stanju Evropske unije, ki je potekal na plenarnem zasedanju Parlamenta EU, dotaknila številnih prioritet EU. Spregovorila je o koronavirusu Covid 19, zeleni ekonomiji in trajnostnemu prehodu, migracijah, spoštovanju prava, digitalizaciji ekonomsko-strateškim načrtom EU in še o marsičemu. Največji novosti sta nov evropski migracijski pakt, ki naj bi ga predstavili že prihodnji teden, in globalna digitalna obdavčitev, ki je najbrž še v oblakih.  

Največji novosti sta migracijski pakt in globalna digitalna obdavčitev

EU naj bi svojo diplomatsko in ekonomsko moč uporabila tako, da bo vplivala na globalna na etična vprašanja, vprašanja človekovih pravic in okolja (foto: EC – Audiovisual Service/Jennifer Jacquemart)

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na plenarnem zasedanju Parlamenta EU opravila težko pričakovani vsakoletni govor o stanju EU. Dotaknila se je številnih aktualnih tem, prva pa je bila pandemija kronavirusa. Povedala je, da se mora EU posvetiti ustrezno financiranim programom EU4Health, okrepiti Evropsko agencijo za zdravila (EMA) in tudi Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Napovedala je tudi ustanovitev BARDA – agencije za napredne biomedicinske raziskave in razvoj. Nato se je dotaknila sociale – poudarila je krepitev evropskega socialnega tržnega gospodarstva ter zaščite delavcev in podjetij pred zunanjimi šoki. Obljubila je, da bo Komisija pripravila pravni okvir za določanje minimalnih plač in poudarila, da minimalne plače delujejo.

Poleg tega je predsednica obljubila ukrepe za spodbujanje enotnega trga, okrepitev ekonomske in socialne unije, posodobitev industrijske strategije EU in prilagoditev njenega konkurenčnega okvira. Potem pa je razkrila, da bo Evropska komisija predlagala povečanje cilja za zmanjšanje emisij do leta 2030 in sicer s 40% na 55%, s čemer naj bi lažje dosegli cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050 in obenem izpolnili obveznosti Pariškega sporazuma.

Napovedala je, da bo 30% od 750 milijard EUR proračuna #NextGenerationEU zbranih z zelenimi obveznicami. Potem se je Ursula von der Leyen posvetila digitalizaciji in pozvala k skupnemu načrtu za digitalno Evropo, kjer naj bi jasno opredelili cilje, kot so povezljivost, spretnosti in digitalne javne storitve, že za obdobje do leta 2030. Zavzela se je za globalni dogovor o obdavčitvi digitalnih storitev oz. vsebin.

Glede zunanje-političnih izzivov EU se je dotaknila gospodarskih odnosov z ZDA, Brexita, širjenja EU, odnosov z afriškimi državami in migracij. Najavila je, da bo Komisija EU že prihodnji teden predstavila svoj novi pakt o migracijah s pristopom, ki temelji na humanosti, solidarnosti in jasnem razlikovanju med tistimi, ki imajo pravico do bivanja, in tistimi, ki nimajo.

Govora je bilo še o nujnosti prenove mednarodnih organizacij, kot so z OZN (UN), STO (WTO) in SZO (WHO), o sprejemanju evropske verzije zakona Magnitskega (sankcije tujim državljanom in institucijam), o spoštovanju mednarodnega prava in norm pravne države v državah članicah EU.

Komisija bo tudi razširila seznam kaznivih dejanj na ravni EU na vse oblike sovražnih zločinov in sovražnega govora, ne glede na to, ali temelji na rasi, veri ali spolu.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.