Naslovnica Svet & EU Največ nevarnih izdelkov je namenjeno otrokom

Največ nevarnih izdelkov je namenjeno otrokom

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je pravkar objavila poročilo o ‘Sistemu hitrega opozarjanja’, ki je namenjen preprečevanju prodaje nevarnih izdelkov na trgu. Iz poročila je razvidno, da se število nevarnih izdelkov, ki se znajdejo v prodaji na evropskih trgih, iz leta v leto veča.

Največ nevarnih izdelkov je namenjeno otrokomOd prihodnjega tedna dalje se bodo v Komisiji EU dodatno posvetili nevarnim izdelkom v kontekstu pandemije koronavirusa (foto: pixabay.com)

 

Evropska komisija je v svežem poročilu o ‘Sistemu hitrega opozarjanja’ za lansko leto (2019) ugotovila, da so oblasti iz vseh držav članic EU in Združenega kraljestva, Norveške, Islandije ter Lihtenštaja izmenjale 2.243 opozoril o za potrošnike nevarnih izdelkih. Ta opozorila so nato pripeljala do 4.477 nadaljnjih ukrepov, kar je za 10% več kot v letu 2018 in kar za 63% več kot v letu 2015.

Pri ukrepih, ki sledijo, gre največkrat gre za umik ali uničenja izdelka s strani distributerjev in trgovcev na drobno, včasih pa prihaja do odpoklica nevarnih izdelkov, ki so jih ljudje že kupili. Posebej zanimiv je pregled posameznih kategorij nevarnih izdelkov in sicer so otroške igrače z 29% vseh prijav najbolj na udaru, na drugem mestu so motorna vozila s 23%, sledijo pa električni aparati in oprema z 8%.

Veliko prijav in ukrepov je bilo na še področjih kozmetike, oblačil, a tudi glede izdelkov za nego otrok in razne otroške opreme. Poleg tega so letos po izbruhu pandemije koronavirusa zabeležili 63 opozoril na domnevno nevarne maske za obraz, 3 opozorila za kombinezone, 3 opozorila o dezinfekcijskih sredstvih za roke in 3 opozorila za UV-žarnice (‘čistilne palice’). Komisija EU je istočasno objavila tudi rezultate dejavnosti na področju varnosti izdelkov (CASP).

»To delo – ki je vključevalo skupno testiranje izdelkov s strani Komisije in evropskih organov, ki so jih izbrale države članice – je privedlo do tega, da je bilo 652 izdelkov testiranih na varnost. Med izdelke, ki so jih države članice izbrale za testiranje, so bile osebne prevozne naprave, mehko napolnjene igrače, polnilci, baterije, otroški kolesarski sedeži in igrače za sluz. 38% vseh preizkušenih izdelkov ni bilo v skladu s posebnimi vidiki varnostne zakonodaje EU,« so sporočili s Komisije EU.

Pojasnili so še, da se usklajene dejavnosti evropskih struktur glede varnosti izdelkov izpeljejo vsako leto. Letošnja preverjanja (CASP2020) vključujejo izdelke za testiranje (kot so igrače, nakit, oprema za domačo igranje na prostem, kabli, majhne naprave za ogrevanje kuhinje, otroška gnezda in otroški avtosedeži), ocene tveganja, nadzor spletnega trga, sodelovanje s carino, zbiranje podatkov o poškodbah in nesrečah ter tudi komunikacijske kampanje.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.