Naslovnica Slovenija Najbrž prav vsak dan komu rešijo življenje

Najbrž prav vsak dan komu rešijo življenje

Avtor: Spletno Uredništvo
Generalštab Slovenske vojske je razkril, da so dežurne posadke 151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske v prvih šestih mesecih letošnjega leta poletele na pomoč že 284-krat. Posebej so objavili tudi podatke za mesec junij.
Najbrž prav vsak dan komu rešijo življenje

151. helikopterske eskadrilje Slovenske vojske v reševalni akciji (foto: Arhiv SV)

Z Generalštaba Slovenske vojske (SV) so pravkar javnosti predstavili sveže letošnje podatke o posredovanjih zračnih plovil 151. helikopterske eskadrilje SV v prvih šestih mesecih letošnjega leta. Tako so dežurne posadke skupno poletele na pomoč kar 284-krat. Pri tem so 62-krat reševale ponesrečence v gorah, 211-krat so poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč in 10-krat za prevoz inkubatorja.

Na srečo so pri gašenju požarov letos doslej sodelovale le enkrat in tedaj so na pogorišče odvrgle 75.000 litrov vode. Predvsem pa so pomembne številke o ljudeh – s helikopterji so prepeljali kar 290 poškodovanih ali obolelih oseb, skupno pa so piloti v zraku oddelali 318 ur. Velja poudariti, da je posredovanje helikopterja velikokrat odločilno za življenja, saj gre za reševanja v gorah in za resne zdravstvene težave, kar zahteva najhitrejši prevoz do bolnišnice.

»Slovenska vojska izvaja naloge reševanja s helikopterji Bell-412 in Cougar AS AL 532, ki so za ta namen opremljeni z elektromotornim vitlom, ki omogoča dvig poškodovancev in reševalcev v helikopter, ter osnovno opremo za oživljanje. Dežurne posadke SV, ki so na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku in letališču Edvarda Rusjana v Mariboru vsak dan v 15 minutah pripravljene na posredovanje,« so še pojasnili z Generalštaba SV.

Posebej pa so predstavili tudi podatke za mesec junij, ko so helikopterske posadke 20-krat poletele na pomoč v gore, 55-krat so bile uporabljene za nujno zdravstveno pomoč, 4-krat so prevažale inkubator, skupaj pa so tako prepeljale 79 poškodovanih ali obolelih Slovencev. V mesecu juniju so bile posadke v zraku 87 ur, kar je precej nad povprečjem prvega letošnjega polletja, a je ta porast zaradi lepšega vremena in daljših dni tudi pričakovan.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.