Naslovnica Svet & EU O slovenskih in evropskih prioritetah v parlamentu EU

O slovenskih in evropskih prioritetah v parlamentu EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Poslanci Evropskega parlamenta so se danes v živo seznanili z načrti in prioritetami slovenskega predsedovanja Svetu EU, saj so gostili slovenskega premierja Janeza Janšo in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.
O slovenskih in evropskih prioritetah v parlamentu EU

Slovenski logotip med predsedovanjem Svetu EU (foto: FB EU Council)

Poslanci so danes v Evropskem parlamentu izvedeli, da se bo slovensko predsedovanje Svetu EU osredotočilo na okrevanje in odpornost, strateško avtonomijo, digitalno tranzicijo, pravno državo, zaščito zunanjih meja in da bo ambiciozne zelene cilje preneslo v zavezujočo zakonodajo. Glede konference o prihodnosti Evrope (CoFoE) je slovenski premier Janeza Janšo poudaril, da bodo v razpravah poslušali vsa stališča.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je izpostavila tekoče delo na programih okrevanja v državah članicah in nujnost po hitrejšem napredku glede kampanj cepljenja po državah EU (in najbrž tudi po vseh ostalih državah). Predsednica je odločno pozvala je k podpori vrednot EU, prav tako pa je zahtevala, da je potrebno zaščititi finančne interese in svobodo medijev ter ohraniti raznolikost.

»Večina evropskih poslancev je pozdravila prednostne naloge slovenskega predsedstva, zlasti poudarek na okrevanju z digitalno in zeleno tranzicijo, gospodarski rasti in ustvarjanju delovnih mest ter dajanju zagona in vsebine razpravam CoFoE. Številni so vztrajali, da se je treba zavzemati za uveljavljanje pravne države po vsej EU, in izpostavili pomisleke glede položaja neodvisnih medijev in sodstva v Sloveniji,« so še dodali s Parlamenta EU.

Sicer je premier že na začetku spomnil na vse krize, ki jih je EU doživljala v zadnjih časih – od finančne krize, migrantke krize, brexita in pandemije koronavirusa COVID-19. Parlamentarci pa so Janšo pozvali, naj nemudoma imenuje slovenskega predstavnika v Evropsko javno tožilstvo (EPPO). V svojem odgovoru je premier dejal, da bi moral biti ta postopek končan do jeseni.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.