Naslovnica Slovenija Najboljše sadje je domače slovensko

Najboljše sadje je domače slovensko

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so včeraj sporočili, da bo v drugi polovici oktobra (točen datum je skrivnost) predvidoma startala ampanja ‘Najboljše imamo doma’. Gre za promocijo domačih slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja.

Najboljše sadje je domače slovenskoJabolka predstavljajo približno dve tretjini vsega pridelenega sadja v Sloveniji (foto: pikist.com)

 

Z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) so včeraj (22. oktobra) oznanili, da bo v drugi polovici oktobra (ki se je začela že 16. oktobra), startala kampanja ‘Najboljše imamo doma’. Temu nenavadnemu razhajanju v uradnih informacijah bi se lahko mirno izognili, če bi enostavno nekam zapisali predvideni datum začetka kampanje. Sicer pa je bolj kot datum pomembna vsebina kampanje.

Gre namreč za promocijo domačih slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov iz sektorja sadja, pri kateri bodo skupaj sodelovali pridelovalci in predelovalci ter MKGP. Cilj kampanje,ki bo trajala kar do konca leta 2021, je splošna promocija sadja s poudarkom na izdelke iz sadja z zaščitnim znakom ‘Izbrana kakovost – Slovenija’. Ta znak bo kupcu zagotovil, da je bilo sadje pobrano in predelano v Sloveniji.

»Po podatkih za leto 2019 v Sloveniji porabimo 75,6 kg svežega sadja na prebivalca oziroma 128,9 kg svežega in predelanega sadja na prebivalca. V Sloveniji se s pridelavo sadja v ekstenzivnih in intenzivnih sadovnjakih ukvarja 21.191 pridelovalcev, ki so leta 2019 na skupni površini 10.764 hektarjev pridelali 89.023 ton sadja. Od tega kar 64.232 ton predstavljajo jabolka,« so še pojasnili z MKGP.

Spomnili so še, da je bila že pred časom vzpostavljena nacionalna shema kakovosti, imenovana ‘izbrana kakovost’, ter, da se kampanja ‘Najboljše imamo doma’ izvaja v okviru že obstoječega nacionalnega projekta ‘Naša super hrana. Ta projekt prav tako povezuje državne strukture ter različna področja pridelave in predelave hrane. Poleg sektorja sadja pa so v shemo ‘izbrana kakovost’ že pristopili tudi v sektorjih mesa in mleka.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.