Naslovnica Svet & EU Kljub umoru v Hondurasu gre nagrada Saharova letos v Belorusijo

Kljub umoru v Hondurasu gre nagrada Saharova letos v Belorusijo

Avtor: Spletno Uredništvo

Predsednik Parlamenta EU David Sassoli je včeraj v Bruslju oznanil ime prejemnika letošnje nagrade Saharova za svobodo misli. Kot je bilo moč pričakovati, je tokrat nagrado prejela Demokratična opozicija v Belorusiji. Pa čeprav so prejšnji teden umorili enega od preostalih finalistov – Arnolda Joaquína Morazán Eraza, okoljevarstvenika iz Hondurasa.

Kljub umoru v Hondurasu gre nagrada Saharova letos v BelorusijoEna od liderjev beloruske opozicije Svetlana Tihanovska je pred kratkim že obiskala Bruselj (foto: FB Parlament EU)

 

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je v plenarni dvorani Parlamenta EU v Bruslju včeraj javnosti razkril, kdo je prejemnik nagrade Saharova za svobodo misli za letošnje leto. Nagrajenca so skupaj določili predsednik parlamenta in vodje političnih skupin, nagrado pa bo tokrat prejela Demokratična opozicija v Belorusiji. Takšen razplet ni presenetljiv, saj je bila med letošnjimi 5 nominacijami beloruska opozicija imenovana kar dvakrat.

“Predstavnikom beloruske opozicije čestitam za njihov pogum, vzdržljivost in odločnost proti veliko močnejšemu nasprotniku. Ste na strani resnice, ki je groba sila nikoli ne more premagati. Moje sporočilo za vas je, dragi nagrajenci, da ostanite odločni in ne odstopite od svojega boja. Mi vam stojimo ob strani,” je o tej priložnosti povedal predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli.

Poleg tega pa je Sassoli opozoril še na žalostno dejstvo, da so prav prejšnji teden v Hondurasu umorili enega od letošnjih finalistov – Arnolda Joaquína Morazán Eraza, ki je bil član okoljevarstvene skupine Guapinol. Ta skupina nasprotuje hudemu onesnaženju okolja, ki ga povzroča lokalni rudnik železovega oksida. Torej niti brutalen umor nesrečnemu Arnoldu ni prinesel nagrade, očitno je bila beloruska opozicija določena že vnaprej….

»Demokratično opozicijo v Belorusiji zastopa koordinacijski svet, ustanovljen na pobodu pogumnih žensk ter uglednih osebnosti iz politične sfere in civilne družbe. Belorusija je že od spornih predsedniških volitev 9. avgusta sredi politične krize, ki je privedla do vstaje proti avtoritarnemu predsedniku Aleksandru Lukašenki in poznejšega brutalnega zatiranja protestnikov s strani režima,« so še zapisali v izjavi za javnost Parlamenta EU.

Kljub vsej izkazani brutalnosti beloruskih varostnih sil pa je potrebno priznati, da diktator Lukašenko ni zločinsko umoril nobenega od vodij opozicije. Arnold Joaquín Morazán Eraz, ki je dal največ, kar je lahko – svoje življenje, da bi pred strupenimi izpusti očuval prebivalce in okolje v širši oklici mesta Tocoki, bi si tokrat zagotovo zaslužil nagrado. Svečana podelitev bo sicer letos na sporedu šele 16. decembra.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.