Naslovnica Slovenija Nadzor je ponovno dal pozitivne odgovore

Nadzor je ponovno dal pozitivne odgovore

Avtor: Spletno Uredništvo

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je objavil novico, da so bile v prejšnjem mesecu skupaj z drugimi državnimi strukturami izvedene številne naključne akcije nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov. Rezultati te obsežne akcije so pozitivni, saj so zaznali le nekaj manjših krširev in izdali le dva plačilna naloga.

 Nadzor je ponovno dal pozitivne odgovoreSlovenska inšpekcija je ugotovila, da bi morale rabljene hrvaške pnevmatike končati v Afriki in ne v Italiji (foto: Inšpektorat RS za okolje in prostor)

 

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je sporočil, da so bile junija v okviru ‘IMPEL’ projekta ‘SWEAP’ (Shipments of Waste Enforcement Actions Project) in mednarodne operacije ‘RETROVIRUS’, izvedene številne naključne akcije nadzora čezmejnega pošiljanja odpadkov. V času ponovnega odpiranja notranjih in zunanjih evropskih mej je bil poostren nadzor že kar nujno potreben.

»Poudarek nadzorov je bil na področju preprečevanja okoljske kriminalitete, neposredno povezane z epidemijo COVID-19, s poudarkom na preprečevanju nezakonitega ravnanja in prevoza s sanitarnimi odpadki. Način kako se odpadki zbirajo, prevažajo, obdelajo in na koncu odstranijo je ključnega pomena za omejevanje širjenja epidemije. Skupno operacijo RETROVIRUS koordinira EUROPOL v sodelovanju z mrežo EnviCrimeNet,« je pojasnil Inšpektorat RS za okolje in prostor.

Dodali so še, da so v akciji nadzora poleg uslužbencev Inšpekcije za okolje in naravo sodelovali tudi uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije in tudi slovenske Policije. Prek akcije ‘RETROVIRUS’ bi sicer radi v državah EU preprečili nezakonito zbiranje odpadkov, njihov transport in odlaganje. Zaradi pandemije koronavirusa pa so bili tokrat posebej pozorni na sanitetni material. Dobra novica je ta, da tudi tokrat (podbne akcije se izvajajo redno) niso zaznali večjih kršitev.

»Nadzori so se izvajali na mejnem prehodu Obrežje (3 akcije), mejnem prehodu Gruškovje, počivališčih Dolinsko, Lukovica, Šempas, Studenec in Lormanje, AC kontrolnih točkah Log – Brezovica, Prepolje in Torovo ter v pristanišču Koper.V okviru nadzorov je bilo opravljenih 82 nadzorov nad pošiljkami odpadkov preko meja, ugotovljeni sta bili dve kršitvi nepravilno oziroma nepopolno izpolnjenega Dokumenta iz Priloge VII Uredbe 1013/2006, ne označitev prevoznega sredstva s predpisano tablo ‘A’.

Za te kršitve so predstavniki FURS izrekli plačilne naloge,« so pojasnili inšpektorji. Poleg tega je bila ugotovljena ena nezakonita pošiljka odpadnih gum iz Hrvaške v Italijo (končna destinacija naj bi bila Afrika), o čemer so seznanili pristojne hrvaške organe. Prav tako je drugi voznik kršil predpisano pot pošiljke medicinskih odpadkov iz Avstrije v Italijo, zato so ga pospremili do Šentilja in ga z opozorilom vrnili v Avstrijo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.