Naslovnica Svet & EU Načrti Evropskega parlamenta za letošnje leto

Načrti Evropskega parlamenta za letošnje leto

Avtor: Spletno Uredništvo

Po prazničnem premoru se organi EU postopno vračajo na delo. Tudi zato so v javnost poslali sporočilo, čemu se bodo v Evropskem parlamentu sploh posvetili letos. Zagotovo v letu 2021 nikomur ne bo dolgčas, saj je že pandemija koronavirusa sama zakuhala goro problemov, poleg tega pa so bo EU ubadala še s celo vrsto pomembnih izzivov na področjih finance, prava, varovanja okolja, migracij, novih tehnologij…

Načrti Evropskega parlamenta za letošnje leto

Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko denarja se je lani prihranilo v Parlamentu EU, saj so zaradi pandemije izostale drage večtisočglave vsakomesečne selitve personala iz Bruslja v Strasbourg (foto: pixabay.com)

 

Pozornost struktur EU bo letos namenjena tako izrednim dogodkom, kot je pandemija koronavirusa Covid 19, ter rednemu dogajanju oz. nadaljevanju evropskih politik na številnih različnih področjih. Tako je že konec leta Parlament EU dal svoje soglasje k proračunu EU za obdobje 2021-2027 in potrdil s tem proračunom povezane zadeve, kot je oblikovanje mehanizma pravne države.

»Evropski poslanci bodo letos morali dokončno potrditi pravila delovanja vseh programov, ki so vključeni v proračun 2021-2027 in v načrt za okrevanje, ki bo podprl ljudi in podjetja po vsej EU. V jedru načrtov EU za okrevanje po covidu-19 je zeleni dogovor, v skladu s katerim se bodo letos razvijale mnoge pobude v zvezi s trajnostjo,« so najprej spomnili z Evropskega parlamenta.

Potem so v nizu za leto 2021 predvidenih aktivnosti našteli kmetijstvo, krožno gospodarstvo, biotsko raznovrstnost, gozdove, energetiko ter izpuste in sistem trgovanja njimi. Veliko novosti na teh področjih bo povezano s skupnim EU ciljem, da bi do leta 2050 dosegli podnebno nevtralnost celotnega evropskega kontinenta. Letos se bodo v Parlamentu EU posvetili tudi digitalnim storitvam, predvsem glede kakovosti in varnosti.

»V začetku leta 2021 bo Komisija predlagala novo zakonodajo o umetni inteligenci, ki bo namenjena soočanju s tehnološkimi, etičnimi, pravnimi in družbeno-gospodarskimi vidiki umetne inteligence ter zagotavljanju, da bo Evropa na čelu razvoja. Parlament želi zagotoviti, da bo zakonodaja osredotočena na človeka, da bo temeljila na evropskih vrednotah in da bo pomagala okrepiti gospodarstvo,« so še zapisali v sporočilu za javnost.

Prav tako se bo Parlament EU posvetil novostim glede politik azila in migracij, reformam skupne kmetijske politike EU za obdobje med letoma 2021 in 2027, skupnim zdravstvenim zadevam in skupnemu mehanizmu civilne zaščite ter tudi Evropskemu vesoljskemu programu. Najbrž pa se bodo tudi letos poslanci zabavali z novimi zapleti, ki bodo v naslednji tednih oz. mesecih nastali zaradi odhoda Združenega kraljestva iz EU.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.