Naslovnica Slovenija Nacionalna kolesarska konferenca v znamenju mobilnosti

Nacionalna kolesarska konferenca v znamenju mobilnosti

Avtor: Spletno Uredništvo
V ljubljanskem Centru Rog je potekala letošnja Nacionalna kolesarska konferenca, ki s jo naslovili ‘Mesto ljudem, ne pločevini’. Osrednja tema dogodka je bila vloga kolesa pri dnevni mobilnosti oz. vprašanje, kaj lahko stori država, kaj lokalna uprava in kaj delodajalci za spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti, predvsem kolesarjenja.
Nacionalna kolesarska konferenca v znamenju mobilnosti

Prizor z letošnjega kongresa (foto: MOPE)

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je izpeljalo tretjo ‘Nacionalno kolesarsko konferenco’, ki je v prenovljenem Centru Rog v prestolnici gostila preko 100 udeležencev. Prisotni so bili predstavniki državnih in lokalnih političnih struktur, nizozemskega veleposlaništva v Ljubljani, strokovnjaki iz Slovenije in tujine ter zastopniki kolesarstvu posvečenih organizacij.

»Osrednja tema letošnje konference je bila vloga kolesa pri dnevni mobilnosti in vprašanju, kaj lahko stori država, kaj lokalna uprava in kaj delodajalci v prid spodbujanja trajnostnih oblik mobilnosti, predvsem kolesarjenja. Tako z zakonodajnega, finančnega in družbenega vidika kot tudi socialnega vidika,« so pojasnili z MOPE in dodali, da je konferenca z naslovom ‘Mesto ljudem, ne pločevini’ pomenila tudi širšo promocijo kolesarjenja kot oblike dnevne mobilnosti.

Posebej zanimive so bile predstavitve gostov iz Nizozemske in Belgije. Gre namreč za najbolj kolesarski državi v Evropi, zato imata tudi zelo urejeno kolesarsko infrastrukturo in bogate izkušnje z vseh področij, ki se kakorkoli tičejo kolesarjenja. Trajnostno-kolesarsko dogajanje v Sloveniji pa so domači strokovnjaki predstavili prek konkretnih primerov širše regije in mesta Ljubljane ter prek posebnega primera industrijski coni Trata v Škofje Loki.

Na MOPE so vsakoletne Nacionalne kolesarske konference označili kot vrhunska srečanja strokovnjakov in predstavnikov politike s področja trajnostne mobilnosti ter povezanih področij iz Slovenije in tujine. Ta srečanja omogočajo pester prenos znanj in že preverjeno uspešnih praks med udeleženci, kar prinaša dvig kompetenc zaposlenih v državnih, regijskih in občinskih upravah, gospodarstvu ter nevladnem sektorju.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.