Naslovnica Trendi Koncert Praške filharmonije, pol stoletja Odpotovanj in serija Poklicani

Koncert Praške filharmonije, pol stoletja Odpotovanj in serija Poklicani

Avtor: Spletno Uredništvo
Na RTV Slovenija se v zadnjih dneh kar vrstijo novice o prejetih nagradah, glasbenih novostih, oddajah, koncertih in novi TV seriji. Danes dopoldan pa so na novinarski konferenci predstavili tudi prihajajoče programske vrhunce RTV Slovenija. Po zaključku nedeljskih evropskih volitev, ki jim bo v naslednjih dneh namenjena največja pozornost, bo namreč takoj sledilo več velikih športnih tekmovanj.
Koncert Praške filharmonije, pol stoletja Odpotovanj in serija Poklicani

Praški filharmoniki z dirigentom v ospredju (foto: Pavel Hejny/RTV SLO)

Petdeset let po izidu vinilne plošče ‘Odpotovanja’ Tomaža Pengova je pri ZKP RTV Slovenija včeraj izšla njena restavrirana različica. TV Slovenija je pripravila tudi dokumentarni film ‘V odmevu nekega stranišča’ (plošča je bila kot prva v državi posneta improviziranem studiu v kopalnici), ki je bil včeraj premierno predvajan na predstavitvi v prostorih društva ŠKUC, Radio Slovenija pa je pripravil tudi posebno glasbeno oddajo ‘Pol stoletja Odpotovanj’.

V petek (7. junija) se bo ob 20. uri na TV SLO 1 pričel neposredni prenos koncerta iz Cankarjevega doma v Ljubljani, kjer bo nastopila Praška filharmonija. Slednja bo večji del programa namenila slavnim češkim skladateljem. »Na spored koncerta so uvrščeni biseri klasične glasbe – ‘Vltava’ Bedřicha Smetane in ‘Simfonija št. 9 iz Novega sveta’ Antonina Dvořáka ter znameniti ‘Koncert za klavir in orkester št. 2’ Sergeja Rahmaninova.

Kot solist se bo predstavil ameriški pianist George Li, zmagovalec številnih glasbenih tekmovanj, dirigent bo Emmanuel Villaume,« so spomnili z RTS SLO in dodali, da je bil Villaume v preteklosti tudi šef dirigent Orkestra Slovenske filharmonije. Koncert v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo sicer zaključil letošnjo jubilejno 30. sezono Zlatega abonmaja Cankarjevega doma, 30. obletnico delovanja pa letos praznuje tudi Praška filharmonija.

Že minuli petek pa se je zaključilo snemanje nove domače serije ‘Poklican’, ki nastaja v sodelovanju RTV Slovenija in Studia Virc. Nova serija bo štela 8 nadaljevanj, na televizijske  zaslone pa naj bi predvidoma premierno prišla v začetku prihodnjega leta in sicer v osrednjem večernem terminu TV SLO 1. Zgodba govori o odtujenih sestrah, ki ju igrata Lara Maria Vouk (Aleša) in Suzana Krevh (Mia), po sili razmer pa sta se primorani spet zbližati.

Danes dopoldan pa so na novinarski konferenci predstavili tudi prihajajoče programske vrhunce RTV Slovenija. Po zaključku nedeljskih evropskih volitev, ki jim bo do ponedeljka namenjana ogromna pozornost, bo namreč takoj sledilo več velikih športnih tekmovanj, kot so Evropsko prvenstvo v atletiki (7.–12. junij), Evropsko prvenstvo v plavanju (10.– 23. junij) in kolesarska Dirka po Sloveniji (12.-16. junij).

Potem pa prihajajo Evropsko nogometno prvenstvo, kolesarska Dirka po Franciji in Olimpijske igre Pariz 2024. Bralci, gledalci in poslušalci bodo lahko na RTV Slovenija v poletnem času spremljali tudi številne različne kulturne in dokumentarne vsebine, kot sta na primer glasbeni prireditvi ‘Poletna noč’ (20. junija) ter festival ‘Melodije morja in sonca’ (7. julija).

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.