Naslovnica Kronika S Teo je vse v redu, helikopterska enota pa je pričela dežurstvo

S Teo je vse v redu, helikopterska enota pa je pričela dežurstvo

Avtor: Spletno Uredništvo
Policija je preklicala iskanje izginule najstnice iz bližine Ptuja ter s 1. junijem pričela začenja z izvajanjem nalog v okviru poletnega dežurstva ekipe za helikoptersko reševanje v gorah.
S Teo je vse v redu, helikopterska enota pa je pričela dežurstvo

Policijska helikopterska enota v akciji z gorskim reševalcem (foto: FB Slovenska policija)

Generalna policijska uprava (GPU) je včeraj objavili zelo skopo novico, da uslužbenci policijske postaje Ptuj ne iščejo več 14-letno Teo Jurič, ki je neznano kam izginila minuli četrtek (30. maja). Najstnico, ki so jo nazadnje videli na območju občine Markovci v neposredni bližini Ptuja, so namreč našli. Zato so iskanje mladoletne Tee Jurič lahko preklicali, dodali pa so le to, da je z njo vse v redu.

Z GPU so javnost obvestili še o tem, da je na podlagi dogovora med Upravo RS za zaščito in reševanje (URSZR), Ministrstvom za zdravje (MZ), Slovensko vojsko (SV), Gorsko reševalno zvezo Slovenije (GRZS) in Policijo, Letalska policijska enota v soboto 1. junija pričela z izvajanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči v okviru poletnega dežurstva ekipe za helikoptersko reševanje v gorah.

Vsi termini dežurstev so bili vse do konca meseca septembra že razporejeni med helikopterske posadke Slovenske vojske in Policije.  »V lanski poletni sezoni so helikopterske posadke obeh državnih prevoznikov (SV in Policije) v obdobju od začetka junija do konca septembra opravile 185 reševanj v gorah in pomagale okoli 250 ljudem. Umrlo je 9 pohodnikov, pet zaradi padca ter po dva zaradi zdrsa in bolezni. V približno četrtini primerov pa so bili reševane osebe nepoškodovane.

V nevarnih situacijah so se največkrat znašli, ker so se izgubili, zaplezali ali pa so onemogli. Posadke helikopterjev so v najbolj obremenjenih dnevih opravile tudi po 6 reševanj dnevno,« pa so lanske podatke pojasnili s Policije in spomnili, da so lani med avgustovsko vremensko katastrofo z najbolj ogroženih območij države po zaslugi posredovanj s helikopterji rešili še dodatnih 286 ljudi.

Prav tako so ob pričetku poletih helikopterskih dežurstev policisti opozorili na temeljne varnostne ukrepe pred obiskom gora: v gore hodite v dvoje in z napolnjenim telefonom, vpisujte se v knjižice planinskih koč in vrhov, turo pa prilagodite in po potrebi tudi prestavite, če vremenska napoved kaže slabo. Če pa se se na pot v gore kljub vsemu odpravljate sami, je potrebno sorodnikom ali prijateljem nujno sporočiti, kam naj bi šli in kdaj naj bi se vrnili.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.