Naslovnica Svet & EU Na video-srečanju voditeljev EU in Avstralije tudi o trgovinskem sporazumu

Na video-srečanju voditeljev EU in Avstralije tudi o trgovinskem sporazumu

Avtor: Spletno Uredništvo

Konec tedna je bilo na sporedu video-srečanje voditeljev Evopske unije in Avstralije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel in sta se prek spleta pogovarjala sestala s predsednikom avstralske vlade Scottom Morrisonom.

Na video srečanju voditeljev EU in Avstralije tudi o trgovinskem sporazumu

Avstralski parlament v Canberri (foto: needpix.com)

 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik avstralske vlade Scott Morrison so se pogovorili predvsem o ekonomiji, zunanji politiki in pandemiji koronavirusa. Strinjali so se glede zagotavljanju splošnega, pravičnega in zgodnjega dostopa do varnih, učinkovitih in cenovno dostopnih cepiv proti covidu-19 ter diagnostike in zdravljenja te bolezni.

»Obe strani sta prispevali znatna finančna sredstva k skoraj 16 milijardam EUR, zbranim v okviru donatorskega maratona za globalni odziv na koronavirus pod vodstvom EU. Voditelja in voditeljica so pozdravili rezultate vrha skupine G20, ki je potekal 21. in 22. novembra. EU in Avstralija krepita sodelovanje pri socialno-ekonomskem okrevanju po pandemiji ter izvajata akcijski načrt skupine G20,« so povzeli z Evropskega Sveta.

Nato so se posvetili napredku v pogajanjih o prosto-trgovinskem sporazumu med Avstralijo in EU, kar so ocenili kot priložnosti za obojestransko gospodarsko rast. Govora je bilo tudi o podnebnih spremembah, o doslednemu izvajanju Pariškega sporazuma ter o krepitvi globalnih ukrepov v pripravah na konferenco COP26, ki bo na vrsti prihodnje leto. V tem sklopu so se dotaknili tudi digitalizacije.

“Evropska unija in Avstralija bosta še naprej sodelovali pri reformi in krepitvi Svetovne trgovinske organizacije. Obe strani sta ponovno potrdili svojo zavezo, da bosta do sredine leta 2021 dosegli globalno rešitev, ki bo odziv na davčne izzive, izhajajoče iz digitalizacije gospodarstva,« so se zapisali v skupnem sporočilu za javnost. Velik del pogovorov pa je bil namenjen regionalnim krizam. 

Voditelji so se posvetili napetostim v Južnokitajskem morju in na Korejskim polotoku, dogajanju v Belorusiji in tudi vse bolj napetih razmerah v celotnem vzhodnem Sredozemlju (Turčija, Grčija, Sirija, Libanon,Ciper, Izrael, Palestina, Egipt in tudi Libija). Vendar pa o podrobnostih tega, najbrž tudi najbolj zanimivega dela, niso poročali.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.