Naslovnica Svet & EU Na seznamu tveganih držav tudi Palestina, Hrvaška in Bolgarija

Na seznamu tveganih držav tudi Palestina, Hrvaška in Bolgarija

Avtor: Spletno Uredništvo
Pravkar je bil objavljen nov uradni seznam tveganih držav za pranje denarja ali financiranje terorizma, na katerem je največja novost država članica EU Bolgarija. Na seznamu Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja pa je tudi država Palestina, čeprav je Slovenija doslej še ni uradno priznala.
Na seznamu tveganih držav tudi Palestina, Hrvaška in Bolgarija

Seznam zastav držav sveta (foto: Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja)

Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja je objavil nov, oziroma posodobljen seznam držav, v zvezi s katerimi obstaja visoko ali povečano tveganje za pojav pranja denarja oziroma financiranja terorizma. To je že tretja posodobitev seznama od sredine meseca septembra, kar pomeni, da se mednarodne strukture trenutno zelo aktivno ukvarjajo s preverjanjem denarnih tokov.

V oči bode, da je na uradnem seznamu Urada Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja že dlje časa tudi država Palestina, pa čeprav je Slovenija doslej še ni uradno priznala. Novosti na zadnjem seznamu sicer ni veliko, a so zelo zanimive. »Na seznam Projektne skupine za finančno ukrepanje (angleško Financial Action Task Force – FATF) je dodana Bolgarija ter umaknjene Albanija, Jordanija, Kajmanski otoki in Panama.

Bolgarija je tako na skupnem seznamu tveganih držav nova, Albanije pa na skupnem seznamu tveganih držav ni več. Jordanija, Kajmanski otoki in Panama so sicer umaknjene s seznama FATF, so pa zaradi njihove uvrstitve na druge sezname še vedno uvrščene na skupnem seznamu tveganih držav,« so sporočili z Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja. Na seznamu je 85 držav sveta, ki pa so razdeljene v več podskupin, oziroma na 6 podseznamov.

Od držav EU sta na seznamu navedeni Bolgarija in Hrvaška (povečano tveganje). Poleg njiju pa so od evropskih držav na seznamu tudi Liecthtenstein, Turčija, Ukrajina in Ruska federacija, vse v kategoriji povečano tveganje. Edina evropska država z visokim tveganjem je Gibraltar (ki pravzaprav sploh ni samostojna država, ampak britansko ‘čezmorsko ozemlje’).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.