Naslovnica Svet & EU Na letni konferenci OVSE je v ospredju položaj v Ukrajini

Na letni konferenci OVSE je v ospredju položaj v Ukrajini

Avtor: Spletno Uredništvo

Pravkar poteka Letna pregledna varnostna konferenca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE). Namenjena je pregledu lanskega in aktualnega dogajanja na področju varnostnih razmer v Evropi ter pregledu trenutnih aktivnosti OVSE.

Na letni konferenci OVSE je v ospredju položaj v UkrajiniDržavljanska vojna v Ukrajini se je začela leta 2014, še danes pa vsakodnevno prihaja do manjših spopadov (foto: Dmitrij Muravskij/ MDU)

Letna pregledna varnostna konferenca Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) tokrat zaradi pandemije koronavirusa poteka v obliki video-konference, osrednje točke zasedanja pa so namenjene državljanski vojni v Ukrajini, transnacionalnim grožnjam, nadzoru nad oborožitvijo ter delovanju in ‘konfliktnemu ciklu’ OVSE, s poudarkom na zgodnjem opozarjanju.

V Ukrajini se varnostne razmere slabšajo, pandemija koronavirusa pa je dodatno vplivala na zmanjšanje vojaških stikov in neizvajanje verifikacijskih dejavnosti. “Zaradi nespoštovanja njenih določb s strani ene od držav pogodbenic se je pod vprašajem znašla tudi Pogodba o odprtih zračnih prostorih, ki je en pomembnejših sporazumov s področja nadzora nad oborožitvijo,” so pojasnili z Ministrstva za zunanje zadeve RS (MZZ).

Slovenijo sicer na tem tridnevnem delovnem sestanku zastopa posebni odposlanec MZZ za nadzor oborožitve, razorožitev in neproliferacijo, veleposlanik dr. Andrej Benedejčič. Slednji je opozoril, da ena neimenovana država OVSE sistematično ignorira razpravo o hibridnih grožnjah. Sicer je ni imenoval, zato lahko le ugibamo, ali gre morda za Rusijo. Poleg ostalega pa je tudi pohvalil Albanijo za dosežke med njenim predsedovanjem OVSE ter pozval k boljšemu medsebojnemu dialogu.

Sicer je OVSE s 57 sodelujočimi državami največja regionalna mednarodna organizacija. V njej so zastopane vse države evropskega kontinenta (razen Malteškega viteškega redu, ki sicer nima ozemlja, a ima status opazovalca pri ZN), pa tudi ZDA in Mongolija. Osrednja naloga OVSE je preprečevanje konfliktov, krizno upravljanje in povoja obnova. Trenutno je organizacija najbolj aktivna na vzhodu Ukrajine, kjer se je leta 2014 vnela državljanska vojna.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.