Naslovnica Slovenija Na Bledu o kitih in delfinih

Na Bledu o kitih in delfinih

Avtor: Spletno Uredništvo

Na  se na Bledu se je pričelo 67. zasedanje Znanstvenega odbora Mednarodne komisije za kitolov (IWC), ki bo skupaj z zasedanji drugih strokovnih delovnih teles IWC trajalo do 8. maja. Slovenija sicer s kitolovom nima prav nič, vseeno pa je zelo aktivna glede varstva morja.

Žal kitov v slovenskih vodah ni na spregled (foto: en.wikipedia.org)

Kiti zelo redko zaplavajo v plitki severni del Jadranskega morja, v slovenskih vodah pa so delfini bolj pogost, čeprav ne vsakodneven pojav. Na Morski biološki postaji Piran so pred leti ugotovili, da se je ena družina delfinov kar ‘nastanila’ blizu slovenske obale, a gre za edini primer v zadnjih desetletjih. Vseeno pa je  Slovenija zelo aktivna v Mednarodni komisiji za kitolov (IWC).

Zasedanje Znanstvenega odbora za mednarodni kitolova namreč že četrtič poteka na slovenskih tleh, tokrat ga gosti Bled. Mednarodna komisija za kitolov je organ za izvajanje Mednarodne konvencije o ureditvi kitolova, ki je bila sprejeta že leta 1946. Komisija med drugim odloča o kvotah za določene oblike kitolova in se ukvarja z varstvom kitov in delfinov, obravnava pa tudi številne teme s področja ekologije in varstva morja.

Slednjemu tudi Ministrstvo za zunanje zadeve RS namenja posebno pozornost in sicer ob obravnavah na zunanjepolitični agendi. Delo Znanstvenega odbora trenutno vodi Italija. V Mednarodni komisiji za kitolov je zastopanih 87 držav sveta, Slovenija je njena članica od leta 2006. Gostitelja dogodka sta Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za okolje, ob podpori Sekretariata IWC.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.