Naslovnica Gospodarstvo Novi lokomotivi je ime Katja

Novi lokomotivi je ime Katja

Avtor: Spletno Uredništvo

Železniški prevoznik Adria Transport, ki je v polovični lasti Luke Koper, d. d., je danes na območju edinega slovenskega pristanišča krstil novo električno lokomotivo Siemens 193 tipa Vectron. Lokomotivo so ljubkovalno poimenovali Katja, prek nje pa bo edino zasebno želežniško podjetje v Sloveniji lahko prevažalo tovore še vsaj v štirih sosednjih državah.  lokomotiva katja 2Katja se je tako danes prvič postavila na ogled v koprskem pristanišču (foto: luka-kp.si)

 

Nova pridobitev na tračnicah je pomebna tako za koprsko pristanišče, za podjetje Adria Transport, za slovnski eležnisški sistem in za slovenski izvoz. Električne lokomotive Siemens 193 tipa Vectron namreč ustrezajo najnovejšim standardom EU za vožnjo vlakov po evropskem železniškem omrežju. »Gre za prvo lokomotivo tipa Vectron, ki je registrirana v Sloveniji. Je večsistemska, saj omogoča prilagajanje vožnje glede na izvor napajanja. Ta se avtomatsko prilagodi sistemu napajanja države, po kateri vozi,« je ob krstu lokomotive povedal Alen Kramberger, direktor družbe Adria Transport.

Poleg nove ima Adria Transport še pet lokomotiv in sicer tri električne Siemens 1216 Taurus ter dve dizelski Siemens 2016 Hercules. Nova lokomotiva, za katero so izbrali ime Katja, ima obratovalno dovoljenje za vožnjo po elektrificiranih progah v Nemčiji, Avstriji, Madžarski, Sloveniji in na Hrvaškem. Adria Transport bo novo lokomotivo uporabljal na relaciji Madžarska – Hrvaška – Slovenija do mejnih postaj z Italijo.

Izvajali pa bodo tudi prevoze na vseh elektrificiranih progah po Sloveniji. Družbo Adria Transport sta leta 2005 ustanovila Luka Koper in avstrijsko podjetje GKB Graz z namenom izboljšati železniške povezave med koprskim pristaniščem in zalednimi trgi in je bila prvi zasebni železniški prevoznik na slovenskih tleh. Svojo dejavnost so nato razširil tudi na prevoze na druge destinacije in danes imajo okoli štiri odstotni delež prevozov v Sloveniji. V letu 2017 so opravili skupaj 2000 prevozov vlakov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.