Naslovnica Trendi Razkošen evrovizijski program in močno stiskanje pesti

Razkošen evrovizijski program in močno stiskanje pesti

Avtor: Spletno Uredništvo

Kar o letošnji Evroviziji niste izvedeli v nedavnem ekskluzivnem intervjuju Dnevnih novic z Leo Sirk, boste lahko prve dni maja izvedeli na RTV Slovenija. Televizija Slovenija bo namreč poleg treh evrovizijskih prenosov predvajala še francoski dokumentarec Pesmi Evrovizije ter posebne evrovizijske oddaje TV klub:’ 25 let Slovenije na Pesmi Evrovizije’, ‘Od Eme do Lizbone’ ter ‘Lizbona in 12 točk’.

arena evrovizija

Spektakularen prizor iz arene v Lizboni, ki bo letos gostila tri veličastne evrovizijske večere (foto: RTP)

 

Prizorišče treh evrovizijskih večerov Pesmi Evrovizije 2018 bo Altice Arena v Lizboni. Slovenijo na letošnjem izboru predstavlja Lea Sirk s pesmijo ‘Hvala, ne!’ V boj za finalno vstopnico letošnje Pesmi Evrovizije se bo podala kot predzadnja, sedemnajsta po vrsti, v drugem predizboru. Na velikem evrovizijskem odru bodo ob njej nastopile še štiri plesalke Karin Putrih, Tajda Kožamelj, Veronika Škrlj in Anja Möderndorfer, kot spremljevalna vokalistka pa bo nastopila še Karin Zemljič. 

V prvem predizboru v torek, 8. maja, se bodo za deset mest v finalu potegovali predstavniki devetnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Azerbajdžan, Islandija, Albanija, Belgija, Češka, Litva, Izrael, Belorusija, Estonija, Bolgarija, Makedonija, Hrvaška, Avstrija, Grčija, Finska, Armenija, Švica, Irska in Ciper. Neposredni prenos bo od 21. ure dalje na TV SLO 2, Radiu Maribor in RTV 4D.

Dva dni kasneje, 10. maja, se bodo v prenosu drugega predizbora Pesmi Evrovizije 2018 v Lizboni predstavili izvajalci iz osemnajstih držav v naslednjem vrstnem redu: Norveška, Romunija, Srbija, San Marino, Danska, Rusija, Moldavija, Nizozemska, Avstralija, Gruzija, Poljska, Malta, Madžarska, Latvija, Švedska, Črna gora, Slovenija in Ukrajina. Le deset najboljših po mnenju gledalcev in strokovnih žirij se bo uvrstilo na finalno prireditev.

V drugem predizboru bodo glasovali tudi slovenski gledalci in poslušalci ter slovenska strokovna žirija. Neposredni prenos bo od 21. ure dalje potekal na TV SLO 2, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D. V velikem evrovizijskem finalu bo 12. maja nastopilo 26 držav – dvajset najboljših iz dveh predizborov, Portugalska kot letošnja gostiteljica ter predstavniki ˝velikih pet˝ Italija, Francija, Španija, Nemčija in Velika Britanija. Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci prek telefonskega glasovanja in petčlanske strokovne žirije v vseh 43-ih državah udeleženkah.

Točke glasovanja slovenske strokovne žirije bo v Lizbono sporočila naša evrovizijska predstavnica leta 2011, Maja Keuc (Amaya). Neposredni prenos velikega finala boste lahko spremljali od 21. ure dalje na TV SLO 1, Valu 202, Radiu Maribor in RTV 4D.Priprave na izbor EMA in na Pesem Evrovizije 2018 lahko občinstvo spremljata na MMC-jevem portalu EMA 2018, na facebooku, twitterju, instagramu in youtube kanalu ter na snapchatu (EMAEvrovizija), več o samem izboru Pesem Evrovizije 2018 pa na uradni spletni strani Eurovision Song Contest. 

Že v soboto, 5. maja, bodo ob 21.30 na TV SLO 2 glasbeni producent Gaber Radojevič, sicer življenjski sopotnik Lee Sirk, novinar Večera Denis Živčec in uspešna evrovizijka Nuša Derenda, bila je sedma leta 2001 v Københavnu, razmišljali o blišču 63. festivala, ki bo letos v Lizboni. Spreševali se bodo: ‘Kakšno je zakulisje? Kam pelje ta panevropski glasbeni voz? Kje smo Slovenci? In predvsem, zakaj nikoli ne zmagamo?’

V oddajo se bo iz Lizbone vključila tudi Lea Sirk, iz Stockholma pa ManuElla in Amaya (Maja Keuc). Voditelj bo Andrej Hofer, ki že 11 let komentira prenose Pesmi Evrovizije. V torek, 8. maja, bo ob 20.00 na TV SLO 2 na sporedu Francoska dokumentarna oddaja Pesmi Evrovizije. Slednja gledalcem ponuja v premislek, kako zelo je ta tekmovalni festival Združenja evropskih radiotelevizij EBU obenem tudi politični dogodek. V oddaji je predstavljena zgodovina festivala, poleg zgodovinskega pregleda pa se avtorji dotaknejo tudi vprašanja zakulisne »kuhinje« in pretresejo vzroke velike priljubljenosti Evrovizije po vsem svetu.

V četrtek, 10. maja pa ob 20.00 na TV SLO 2 na vrsti oddaja ‘Od Eme do Lizbone’ in sicer tik pred neposrednim prenosom drugega predizbora Pesmi Evrovizije. Spomnili bodo na vrhunce letošnje Eme, na najboljše slovenske evrovizijske nastope in spremljali pot Lee Sirk od začetkov na Bitki talentov pred dvanajstimi leti do zmage na Emi. Oddajo bo vodil Nejc Šmit. Iz Lizbone se bo tik pred nastopom javila Lea Sirk, gostja v studiu pa bo tudi voditeljica letošnje Eme, Raiven.

V soboto, 12. maja, ob 20.00 pa bo na TV SLO 1 govora o Portugalski in o Lizboni. Letošnja gostiteljica izbora za Pesem Evrovizije je uspešno izstopila iz gospodarske krize in v zadnjih letih postala ena najbolj vročih turističnih destinacij v Evropi. A od vseh znamenitosti je prav glasba tista, ki še danes zaznamuje mesto. Z Mojco Mavec se bodo gledalci sprehodili skozi glasbeno zgodovino mesta, ki danes slovi kot prestolnica fada in center ustvarjanja glasbenih fenomenov, kot so Mariza ali Madredeus, in spoznali, zakaj je Portugalska potrebovala toliko časa, da je prišla na glasbeni zemljevid sveta. 

Skratka, RTV Slovenija bo Evroviziji letos posvetila ogromno pozornosti, Dnevne novice pa stiskajo pesti, da bi Lea zabeležila doslej najboljšo slovensko uvrstitev.  

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.