Naslovnica Slovenija Mladi vozniki, piloti in šoferji – kdo bo letos najboljši za volanom?

Mladi vozniki, piloti in šoferji – kdo bo letos najboljši za volanom?

Avtor: Spletno Uredništvo

Po izjemnem odzivu, ki ga je izbor ‘Najboljši za volanom’ doživel lani, ko je sodelovalo skoraj 1500 mladih, se je Avto-moto zveza Slovenije v sodelovanju s partnerji odločila, da zadevo ponovi. Tudi letos AMZS zopet izziva mlade voznike in voznice ter jim nudi priložnost, da svoje znanje in veščine v vožnji dokažejo v izboru za najboljšega mladega voznika oziroma voznico v Sloveniji. Ta se bo začel 27. marca 2018, ko bodo podrobnosti projekta predstavili tudi na novinarski konferenci v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.

 Kdo bo letos ‘Najboljši za volanom’ v izboru Avto moto zveze Slovenije? (foto: amzs.si) 

Zmagovalec oziroma zmagovalka akcije ‘Najboljši za volanom 2018’, bo znan(a) 24. maja 2018. V prvi fazi izbora, ki bo potekala od 27. marca do 30. aprila 2018, Avto moto zveza Slovenije (AMZS) vabi mlade do vključno 24. leta starosti z opravljenim programom dodatnega usposabljanja voznikov začetnikov, da opravijo test oziroma preskus znanja na spletni strani najboljsizavolanom.si.

Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 100 udeležencev spletnega preskusa bo nato AMZS povabil v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v polfinalu oziroma kvalifikacijah, ki bodo 16. in 17. maja 2018, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preskušnjah. Zmagovalci posamičnih kvalifikacij bodo postali finalisti, ti pa se bodo 24. maja 2018 preizkusili še v finalnem tekmovanju.

»V AMZS smo se v sodelovanju s partnerji za organizacijo izbora Najboljši za volanom odločili na podlagi dejstva, da so mladi, zlasti zaradi svoje neizkušenosti, med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu. Seveda nas je k temu še dodatno spodbudil izjemno pozitiven odziv mladih ob lanskoletnem izboru, ko je sodelovalo skoraj 1500 mladih voznikov in voznic. V Sloveniji imamo mlade voznike, ki jim za prometno varnost in kaj se dogaja na naših cestah, ni vseeno.

Zlasti starejši in bolj izkušeni vozniki, kot tudi institucije, pa smo do mladih velikokrat pretirano kritični. Z izborom Najboljši za volanom dajemo v AMZS mladim priložnost, da pokažejo, kaj znajo in zmorejo, postavljamo jih pred izziv, za katerega smo prepričani, da ga bodo opravili z odliko in da bo marsikdo med nami tudi letos pozitivno presenečen, kako dobre mlade voznike in voznice imamo,« je dejal Manuel Pungertnik, vodja AMZS Šole vožnje in AMZS inštruktor varne vožnje, ki ima z delom z mladimi vozniki že več kot dvajset let izkušenj.

AMZS izbor Najboljši za volanom izvaja tudi kot del širše in mednarodne avtomobilistične zveze FIA, katera spodbuja številne preventivno izobraževalne projekte avtomobilskih klubov, ki so usmerjeni v zagotavljanje aktivnosti za večjo varnost ranljivejših udeležencev v prometu in doseganju skupnega cilja – večje varnosti svetovnih, evropskih in nacionalnih cest. Aktivnosti so tudi del programa »Desetletje za večjo varnost cest 2010–2020«, ki potekajo pod okriljem Organizacije združenih narodov, izbor pa poteka tudi v sodelovanju Rdečega križa Slovenije.

S projektom pa želi AMZS prispevati tudi k uresničevanju ciljev Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022. Znanje in veščine najboljšega bodo bogato nagrajene, sicer je naziv Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije že sam po sebi dosežek, ki si zasluži spoštovanje in občudovanje. Nenazadnje se bo lahko zmagovalec oziroma zmagovalka upravičeno pohvalil, da je najboljši mladi voznik v državi.

Najboljši mladi voznik ali voznica Slovenije bo postal tudi mladi ambasador varne vožnje AMZS in Avto-moto zvezi Slovenije pomagal pri osveščanju mladih o pasteh in nevarnostih vožnje avtomobila, zato se bo lahko leto dni brezplačno vozil s tehnološko izjemno pametnim vozilom fordom fiesto z bogatim paketom opreme Titanium. Ford fiesto v brezplačno enoletno uporabo dobi le zmagovalec, a tudi drugi udeleženci finalnega tekmovanja domov ne bodo odšli praznih rok.

Na AMZS so v obvestilu zapisali še, da bodo izbor Najboljši za volanom 2018 s partnerji podrobneje predstavil v torek, 27. marca 2018, ob 11. uri v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, kjer bo med drugim na vrsti tudi praktičen prikaz kančka tega, kar kandidate in kandidatke za laskavi naslov. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.