Naslovnica Gospodarstvo Povezave Luke Koper z Egiptom bi veljalo bolje izkoristiti

Povezave Luke Koper z Egiptom bi veljalo bolje izkoristiti

Avtor: Spletno Uredništvo

Luka Koper še naprej uspešno širi svoje poslovanje, tokrat v Egiptu, s katerim jo povezuje že šest tedenskih kontejnerskih povezav. Družba, ki upravlja z edinim slovenskim pristaniščem, je letos ponovno organizirala Dan Luke Koper v Egiptu, kjer sicer uspešno deluje že več kot 30 let. 

luka kp siLuka Koper aktivno sodeluje z Egiptom že desetletja, kar bi lahko bolje izkoristilo celotno slovensko gospodarstvo (foto: luka-kp.si) 

 

Letošnji Dan Luke Koper, ki je potekal v Kairu in prvič tudi Aleksandriji, so organizirali v sodelovanju z veleposlaništvom RS v Kairu in z združenjem za promet pri Gospodarski zbornici Slovenije. Oba dogodka sta bila dobro obiskana, kar potrjuje zanimanje egiptovskih špediterjev, pomorskih agentov in trgovcev za pretovor preko koprskega pristanišča.

Na letošnji dogodek so, poleg egiptovskih izvoznikov sadja in zelenjave, predstavnikov državnih institucij, špediterjev in agentov, povabili tudi vodilne izvoznike še ostalih sektorjev (gradbeništva, tekstilne in prehrambene industrije). Koper ima z egiptovskimi pristanišči iz leta v leto boljše direktne kontejnerske povezave, saj trenutno deluje kar šest tedenskih kontejnerskih servisov. V lanskem letu je preko koprskega pristanišča potovalo 50.000 kontejnerjev (TEU) in 96.000 ton generalnih, sipkih in tekočih tovorov.

»Veseli nas, da se lahko pohvalimo z boljšimi ladijskimi povezavami in krajšimi tranzitnimi časi. Kontejnerski servis med egiptovskimi pristanišči in Luko Koper je odlično izhodišče za krepitev sodelovanja, predvsem v izvozu iz Evrope v Egipt«, je poudaril član uprave Luke Koper Metod Podkrižnik. Tudi poslovni partnerji iz Egipta so poudarili predvsem uvoz evropskih proizvodov, saj si prizadevajo razviti distribucijo blaga preko Egipta na širše območje severovzhodne Afrike.

Mohamed Khalil, glavni izvršni direktor podjetja Sonac, ki izvaža pomaranče in krompir pravi, da je zelo zadovoljen s storitvami v Kopru, pogreša pa več skladiščnih kapacitet: »V pretekli sezoni smo začeli preusmerjati naš izvoz večjih količin krompirja in pomaranč iz drugih pristanišč v Luko Koper in smo zelo zadovoljni s storitvami v Kopru in z odzivnostjo ostalih udeležencev pristaniške skupnosti. V letošnjem letu bomo količine še povečali, vendar smo omejeni s skladiščnimi kapacitetami. Naši kupci, trgovske verige so vse bolj zahtevne stranke in na njihova dnevna naročila se moramo kar najhitreje odzvati z dostavo blaga v najkrajšem času, zato moramo imeti v pristanišču na razpolago zadostno količino že pregledanega in ocarinjenega blaga.«

Trenutno preko koprskega pristanišča potuje v uvozu predvsem egiptovsko grozdje, krompir, čebula, pomaranče in druga zelenjava, v izvozu pa poljska jabolka. Egipt namreč velja za enega največjih svetovnih izvoznikov sadja in zelenjave. Luka Koper je v 30 letih postala ena od pomembnejših vstopnih točk egiptovskega izvoza v Evropo. V izvozni smeri sicer potuje tudi ostalo blago kot je les, papir, celuloza, avtomobili ter raznovrstno blago v kontejnerjih in obe strani vidita na tem področju še velike možnosti, predvsem zaradi številnih in rednih ladijskih povezav.

Iz Luke Koper so sporočili tudi, da sodelovanje z egiptovskimi pristanišči presega zgolj komercialne okvirje. V okviru sporazuma o sodelovanju, ki sta ga lansko leto podpisala Luka Koper in pristaniška uprava pristanišč Aleksandrija in Damietta, bo egiptovska stran še v letošnjem letu organizirala obisk v Kopru. Zanimajo jih predvsem dobre prakse na področju okoljevarstva, saj tudi njihova pristanišča ležijo v bližini naselij, zato se tudi v Egiptu čedalje bolj ukvarjajo z vplivi pristaniške dejavnosti na okolje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.