Naslovnica Slovenija Medvedov je preveč, zato jih bodo postrelili 115

Medvedov je preveč, zato jih bodo postrelili 115

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Agencije Republike Slovenije za okolje so pravkar sporočili, da so izdali dovoljenje za odstrel 115 rjavih medvedov. Populacija rjavih medvedov se je namreč v zadnjih 15 letih po nekaterih predelih Slovenije opazno namnožila, vzporedno s tem pa se je povečalo tudi število incidentov, ki so jih povzročili medvedi. 

 Za odstrel bodo zadolžene lovske družine in upravljavci lovišč s posebnim namenom (foto: flickr.com/Frank Vassen)

 

Pristojne službe pravijo, da je populacija rjavega medveda v Sloveniji opazno narasla. V dinarskem predelu Slovenije je tudi sicer gostota medvedov na kvadratni kilometer med najvišjimi na svetu. V zadnjih petnajstih letih pa se je število medvedov povečalo predvsem v območju med Cerknico, Ložem, Ribnico, Vidmom in Grosupljem. Gre za značilno gozdno-kmetijsko krajino, a tudi za področja z veliko gostoto naselij.

Po podatkih Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) se je v teh krajih do danes gostota naseljenosti medvedov izenačila s tisto v strnjenih gozdnih masivih Snežnika in Javornikov ter celo presegla povprečno gostoto na Kočevskem. Po drugi strani pa se je v zadnjih 10 letih z naraščanjem populacije opazno povečalo tudi število incidentov z medvedi. »Največ konfliktov je evidentiranih na območjih, kjer so se gostote medveda v zadnjem desetletju povečale in so razmeroma gosto poseljena.

Naraščale so skupne škode na premoženju (zlasti na sadovnjakih, čebelnjakih, govedu in konjih), naraščala je pogostnost kriznih dogodkov z medvedom s posredovanji intervencijske skupine, naraščali so skupni konflikti, izraženi s konfliktnim indeksom,« pravijo na ARSO. Tako pristojnim službam ni preostalo drugega, kot da so predlagala (ARSO pa je predlog sprejel), odstrel 115 rjavih medvedov.

Odstrel bo dovoljen do konca septembra in sicer na tistih področjih, ki so bila določena glede na gostoto poseljenosti in glede na število konfliktov, ki jih medvedi povzročajo. Sicer so preverjali tudi druge možnosti redčenje vrst kosmatincev prek preselitev živali drugam, sterilizacije in ujetništva, a se stroki niso zdele sprejemljive oziroma zadovoljive. Odstrel teh 115 živali pa je strokovno odmerjen in ne bi smel škodovati ohranitvi ugodnega stanja populacije.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.