Naslovnica Svet & EU Mariborski IZUM bo evropski center za superračunalnike

Mariborski IZUM bo evropski center za superračunalnike

Avtor: Spletno Uredništvo

Med evropskimi centri za vrhunske superračunalnike bo tudi Maribor, so sporočili s Komisije EU. Štajerska prestolnica, oziroma natančneje Institut informacijskih znanosti bo en od osmih novih evropskih centrov za super zmogljive kompjuterje. Konzorcij bo skupaj s podporo EU razpolagal s proračunom v višini 840 milijonov evrov.

Mariborski IZUM bo evropski center za superračunalnike Visokozmogljivi super-računalniki, kot je zgornji, primerno poimenovani Titan, so koristni pri čedalje večjem številu dejavnosti (foto: pixabay.com) 

 

Evropska komisija je pred dnevi objavila seznam prihodnjih evropskih centrov in konzorcijev za superračunalništvo. Med osmimi izbranimi centri se je znašel tudi Institut informacijskih znanosti (IZUM) iz Maribora. Centri bodo v drugi polovici leta 2020 začeli gostiti prve superračunalnike na ravni peta in pred ravnijo eksa, ali z drugimi besedami – računalnike, ki zmorejo opraviti na milijone operacij na sekundo. Mariborski Institut informacijskih znanosti bo eden izmed petih centrov, ki bodo upravljali računalnike na ravni peta.

V naslednjih mesecih pa bodo z izbranimi centri podpisani tudi sporazumi s podrobnostmi o nabavi superračunalnikov ter finančni podpori Komisije EU in sodelujočih držav. Evropska unija je prav tako že ustanovila evropsko skupno podjetje za visokozmogljivo računalništvo (EuroHPC JU). Želja je, da bi povezali vse evropske in nacionalne vire za naložbe v razvoj evropskih superračunalnikov ter znanj in aplikacij, ki jih potrebujejo evropski raziskovalci in industrija.

Po podatkih komisije EU se je pobudi pridružilo 28 evropskih držav, medtem ko jih bo 19 sodelovalo v konzorciju, ki bo upravljal centre. »Evropsko superračunalništvo bo podpiralo razvoj aplikacij na številnih področjih, od personalizirane medicine, bioinženiringa, napovedovanja vremena, boja proti podnebnim spremembam, odkrivanja novih materialov in zdravil do izkoriščanja nafte in plina, oblikovanja novih letal in avtomobilov ter pametih mest,« so poudarili na Komisiji EU.

Visokozmogljivi računalniki so sicer izjemno pomembni tudi za razvoj umetne inteligence, za tehnologije veriženja blokov in za kibernetsko varnost.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.