Naslovnica Slovenija Lipicanci in trojno mednarodno sodelovanje

Lipicanci in trojno mednarodno sodelovanje

Avtor: Spletno Uredništvo

Kobilarna Lipica, ki letos praznuje 440 let obstoja, bo odslej sodelovala s Špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju in tudi z avstrijsko Lipicansko kobilarno Piber. Stična točka vseh treh ustanov so lipicanci.

Lipicanci in trojno mednarodno sodelovanjeNastop Španske dvorne jahalne šole Z Dunaja (foto: Petra Kerschbaum)

 

Zgodovina je hotela, da se je zgodba o čudovitih beli konjih, ki se je leta 1580 začela v Lipici, kasneje nadaljevala v Avstriji. Kobilarna Lipica je namreč vzrejala lipicance za Špansko dvorno jahalno šolo z Dunaja vse do konca prve svetovne vojne, ko je Primorska pripadla Italiji. Avstrija je zato začela z rejo lipicancev v kobilarni v Pibru, ki prav letos praznuje okrogel jubilej – 100. obletnico obstoja.

»Rast sodelovanja in čedalje tesnejše stike je spodbudila priprava večnacionalne nominacije nesnovne dediščine ‘Tradicije rej lipicancev’ za vpis na UNESCO-v Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Januarskemu obisku predstavnikov Kobilarne Lipica v Lipicanski kobilarni Piber je pred kratkim sledil obisk direktorice Španske dvorne jahalne šole Sonje Klima in vodje reje v Lipicanski kobilarni Piber Erwina Movie v Lipici,« so pojasnili s Kobilarne Lipica.

Ob teh srečanjih so se vsi prisotni strinjali, da bi bilo sodelovanje na področju reje in izmenjave plemenskega materiala koristno za obe kobilarni, prav takoj naj bi se lotili skupnih projektov v okviru Mednarodne lipicanske zveze (Lipizzan lnternational Federation). Španska dvorna jahalna šola, Lipicanska kobilarna Piber in Kobilarna Lipica pa se bodo povezale tudi na področju konjeništva in sicer glede izmenjave kadra ter izobraževanja mladih jahačev.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.