Naslovnica Šport Legende motociklizma so se ob obletnici Yamahe spomnile na svoje zmage

Legende motociklizma so se ob obletnici Yamahe spomnile na svoje zmage

Avtor: Spletno Uredništvo

Japonska družba Yamaha je te dni praznovala 65. obletnico rojstva svojega motociklističnega oddelka. Ob tej priložnosti je cela vrsta moto-legend obnovila spomine na svoje zmage na cestnih dirkališčih, motokros progah in enduro preizkušnjah. 

Legende motociklizma so se ob obletnici Yamahe spomnile na svoje zmage

Italijan Giacomo Agostini je skupno osvojil kar 15 naslovov svetovnega prvaka (foto: yamaha.com)

 

Družba Yamaha obstaja že od leta 1887, prvotno pa je proizvajala glasbila. Mnogi ne vedo, da so prav zato še danes v prepoznavnem logotipu podjetja tri glasbene vilice (ki služijo za uglaševanje instrumentov). Med drugo svetovno vojno je družba delala za japonsko vojno industrijo, izkušnje z obdelavo kovin pa je deset let po koncu vojne unovčila tako, da je začela s proizvodnjo motociklov.

Ob 65. obletnici je Yamaha posnela pogovore z enajstimi zvezdami moto športa, projekt pa so poimenovali ‘#MyYamahaStory’ in ga razdelili med cestne dirke, motokros in enduro. Glede cestnih dirk je Valentino Rossi obnovil spomine na svojo prvo zmago leta 2004 v Južni Afriki. Spregovorila sta tudi trikratni svetovni prvak v razredu do 500ccm Kenny ‘The King’ Roberts ter njegov naslednik trikratni svetovni prvak v istem razredu Wayne Rainey.

Marsikaj zanimivega je povedal tudi najuspešnejši dirkač vseh časov Giacomo Agostini, zgodbe z asfalta pa je zaokrožil svetovni prvak v razredu Superbike leta 2009 Ben Spies. Glede motokrosa so veliko prostora namenili legendarnemu 10-kratnemu svetovnemu prvaku Stefanu Evertsu, oglasil se je prvi Yamahin motokros prvak Hakan Andersson in dobitnik naslova v razredu 125 ccm leta 1994 Bob Moore.

Pri Yamahi razmišljajo tudi o prihodnosti, zato so prostor odmerili tudi vzhajajoči zvezdi evropskega motokrosa, ki se imenuje Freddie Bartlett in ima šele 11 let. Precej starejši pa so vozniki, ki se ukvarjajo z endurom oz. vzdržljivostno vožnjo. ‘Gospod Dakar’ Stéphane Peterhansel se je spomnil svoje prve zmage na najbolj zahtevni dirki na svetu – rallyu Dakar.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.