Naslovnica Svet & EU Letos v Davosu ni gneče

Letos v Davosu ni gneče

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden je na vrsti vsakoletni Svetovni ekonomski forum. Običajno je dogodek, ki se ga udeležujejo elite z vsega sveta, na sporedu v švicarskem Davosu, tokrat pa zaradi pandemije koronavirusa poteka izključno prek spleta. Letos se na forumu posvečajo krožnemu gospodarstvu, digitalizaciji, pandemiji koronavirusa in okrevanju globalne ekonomije po njenem koncu.

Letos nihče od politikov ni osebno odpotoval v Davos, niti predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.(foto: Raul Mee/flickr.com)

 

 

Mondeno švicarsko zimsko letovišče Davos vsako leto gosti globalno smetano iz sveta ekonomije, politike in financ. Sicer se Svetovnem ekonomskem forumu (SEF) redno oglasijo tudi protestniki, vendar pa letos pa švicarska policija zagotovo ni in tudi ne bo imela večjih preglavic. Svetovni ekonomski forum, ki je na sporedu med 25. in 29. januarjem, namreč tokrat poteka izključno prek spleta, zato na ulicah Davosa ni običajne gneče. Ni VIP-ovcev, posebnih enot policije, varnostnikov, fotografov, novinarjev, televizijskih ekip…

Letos se na SEF posvečajo krožnemu gospodarstvu, digitalizaciji, pandemiji koronavirusa in okrevanju globalne ekonomije po njenem koncu. Ena od rdečih niti dogodka je vprašanje, kako lahko svetovni voditelji povečajo inovativne rešitve na področju plastike, elektronike, hrane, itd., da pospešijo globalni prehod na regenerativno krožno gospodarstvo. O tem je spregovorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

»Med drugim je pojasnila, da si bo EU na področju biotske raznovrstnosti poleg zaščite vsaj 30 % kopenskih in morskih površin v Evropi prizadevala doseči enake cilje na svetovni ravni. V zvezi s spletnimi platformami je izpostavila pomen boja s temnejšimi stranmi digitalnega sveta in potrebe, da internetna podjetja prevzamejo odgovornost za način, kako razširjajo, promovirajo in odstranjujejo vsebine,« je dejala.

Predsednica se je dotaknila tudi problematike cepiv proti koronavirusu, kjer je spomnila na investicije EU v razvoj cepiva. Dodala je še opozorilo, da morajo sedaj podjetja izpolniti svoje obveznosti in da bo zato EU vzpostavila nov mehanizem za preglednost izvoza cepiv. Ursula von der Leyen je pozvala tudi k novim povezavam med javnimi in zasebnimi partnerji, saj bi tako lažje prebrodili tudi največje skupne krize, s katerimi bi se soočale države sveta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.