Naslovnica Trendi Kako se v slovenski glasbi uporabljajo narečja in slengi

Kako se v slovenski glasbi uporabljajo narečja in slengi

Avtor: Spletno Uredništvo

Na TV SLO 1 se danes obeta prvi od novih dveh delov dokumentarne nanizanke ‘Kdo se boji slovenščine’. Oddaja bo še posebej zanimiva, saj bodo v njej sodelovali znaki slovenski glasbeniki in skupine – Rudi Bučar, Ana Pupedan, Bakalina, Klinci, Emkej in Vlado Kreslin.

Kako se v slovenski glasbi uporabljajo narečja in slengi

Vlado Kreslin je glasbeni ambasador Prekmurja in prekumurskega narečja (foto: Andrejj/commons.wikimedia.org) 

 

S Televizije Slovenija so napovedali dva nova, posebej zanimiva dela dokumentarne nanizanke ‘Kdo se boji slovenščine’. Prvi del bo na vrsti že danes, ob 17.25 na prvem programu TV Slovenija. V tej oddaji bo govora o narečjih v slovenski popularni glasbi. Serija je namreč posvečena uporabi slovenskega jezika in njegovih podzvrsti, kot so narečja in slengi, med mladino.

»Serija išče odgovore na vprašanja odnosa, rabe in ohranjanja slovenskega jezika med mladimi. Nekateri imajo namreč občutek, da slovenščina med mladimi umira … Pa je to res? Tokrat smo se ozrli v svet glasbe,« razkriva napovednik. V oddaji bodo sodelovali znani slovenski glasbeniki in skupine, kot so Rudi Bučar, Ana Pupedan, Bakalina, Klinci, Emkej in Vlado Kreslin.

Skupaj z njimi bodo gledalci spoznavali raznolike lepote in dialekte z vseh koncev Slovenije. Pot bo vodila po Istri, Krasu, Tolminskem, Beli krajini, Štajerski in Prekmurju, govora pa bo o rabi narečij v popu, rocku, rapu in kantavtorstvu. Druga iz niza oddaj ‘Kdo se boji slovenščine’, pa bo na sporedu prihodnjo sredo, 3. februarja in se imenuje ‘Urbana slovenščina’. Tudi mestna govorica se namreč loči od podeželske – sploh, če gre za hip-hop.

»Četudi gre za pogovorno slovenščino, je eden najmočnejših dejavnikov za ohranjanje našega jezika med mladimi gotovo hip hop. Dokumentarni film ponuja simpatično in živo medgeneracijsko ter multižanrsko sinergijo. Zaokroži jo optimizem nedavno umrlega maestra, ki je ob poslušanju hip-hopa ekipe Dravle Records mirno izjavil, da se nam za obstoj slovenščine ni treba bati,« so še zapisali na TV Slovenija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.