Naslovnica Slovenija Letos bi morali vsi precej bolje razumeti, kaj pomeni solidarnost

Letos bi morali vsi precej bolje razumeti, kaj pomeni solidarnost

Avtor: Spletno Uredništvo

Med 1. in 8. novembrom bo tudi letos na vrsti Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije. V teh dneh bodo na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodali doplačilne znamke, na železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice. Lani so zbrali lep znesek, letošnjega pa bo pandemija koronavirusa predvidoma precej oklestila. Vseeno pa je prav pandemija priložnost, da se vsi, ki se morda še niso, še bolje zavejo, kako pomembna je solidarnost.

Letos bi morali vsi precej bolje razumeti kaj pomeni solidarnost

Zaradi klimatskih sprememb je ekstremnih neviht vedno več in s tem je tudi nevarnost poplav vedno večja…(foto: commons.wikimedia.org)

 

V Rdečem križu Slovenije (RKS) so že pred pričetkom letošnjega ‘Tedna solidarnosti Rdečega križa Slovenije’ (trajal bo od 1. do 8. novembra) zazvonili alarm, da bi pozvali k solidarnosti in skupnemu delovanju za ohranitev naravnega okolja. Nevihte, močan veter, toča, plazovi in poplave so na primer v lanskem letu 2019 na območju Republike Slovenije povzročile za več kot 100 milijonov evrov škode.

Lani je v Tednu solidarnosti 2019 je RKS s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic zbral kar 430.462 evrov. Letos pa upajo, da pričakovani upad višine zbranih sredstev, zaradi omejitve gibanja in ostalih negativnih posledic pandemije koronavirusa, le ne bi bil prehud. »Do sedaj smo v letu 2020 iz Sklada solidarnosti za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah v Sloveniji že namenili skupaj 109.525 evrov,« je dejala Predsednica Rdečega križa Slovenije Vesna Mikuž.

Ta sredstva so bila porabljena za manjše naravne nesreče, kot so požari in zemeljski plazovi. Beseda manjše se sicer nanaša le na zorni kot RKS in drugih državnih struktur, medtem ko za vpletene posameznike ali družine tudi najmanjša nesreča lahko hitro dobi katastrofalne razsežnosti. 

Z RKS pa so pojasnili še, da je skladno z načelom solidarnosti in veljavnimi predpisi nakup doplačilnih znamk in vozovnic obvezen, vrednost znamke in doplačilne vozovnice znaša 0,17 evra.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.