Naslovnica Šport Končan je prvi iz novega niza procesov proti nekdanjim funkcionarjem FIFE

Končan je prvi iz novega niza procesov proti nekdanjim funkcionarjem FIFE

Avtor: Spletno Uredništvo

Iz sveta mednarodnega nogometa prihaja novica o novi obsodbi nekdanjega visokega funkcionarja svetovne nogometne zveze FIFE. Tokrat gre za bivšega generalnega sekretarja FIFE, Francoza Jeroma Valckeja, ki so ga obsodili zaradi ponarejanja dokumentov, oproščen pa je bil obtožb o sprejemanju podkupnin in finančnih malverzacij. Obsojen je bil na vračilo oz. plačilo 1,75 milijona evrov, dobil pa je tudi smešno 120-dnevno pogojno zaporno kazen.

Končan je prvi iz novega niza procesov proti nekdanjim funkcionarjem FIFEBilo bi veliko presenčenje, če med vsemi ostalimi postopki, ki se trenutno vodijo po švicarskih sodiščih, ne bi pripeljali do obsodb zaradi večjih kaznivih dejanj, saj je bilo delovanje vrhov FIFA včasih predsednikovanja Joaa Havelangea in njegovega naslednika Seppa Blatterja močno koruptivno (foto: NL-HaNA, ANEF/commons.wikimedia.org) 

 

Bivši generalni sekretar Mednarodne nogometne zveze (Fédération Internationale de Football Association) FIFA Jerome Valcke je bil desna roka zaradi korupcije že pred leti obsojenega nekdanjega predsednika FIFE Seppa Blatterja. Za Valckeja je tožilstvo tokrat zahtevalo tri leta zapora in sicer zaradi korupcije ter ponarejanja dokumentov, povezanih z dodeljevanjem nogometnih televizijskih pravic v Italiji, Grčiji ter arabskemu svetu.

V sklopu tega procesa so sodili tudi grškemu poslovnežu Dinosu Derisu ter precej bolj znanemu predsedniku kluba Paris Saint Germain Katarcu Nasserju Al-Khelaifiju. Za prvega so zahtevali 30 mesecev zapora, za drugega pa ‘samo’ 28 mesecev, a so ju na koncu oba oprostili korupcije. Na tem procesu je šlo za dve različni zgodbi o medijskih pravicah s stično točko, da je Valcke potreboval lep kup denarja za nakup razkošne vile na Sardiniji. Valcke je prosil za veliko uslugo in seveda je tudi ponudil primerno proti-uslugo….

Deris je bil vpleten v grško-itlijanski del afere, Al-Khelaifi pa v arabskega, saj je obenem predsednik katarske družbe ‘beIN Media’, katera je lastnik pravic za prenose nogometnih tekem FIFE za skoraj ves arabski svet. Kot je opozorila večina svetovnih medijev, je bila ta obsodba Valckeja zaključno dejanje komaj prvega od približno dvajsetih postopkov, ki so jih švicarske pravosodne oblasti proti funkcionarjem FIFE sprožile v zadnjih petih letih. ‘Najlepše’ torej najbrž šele prihaja. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.