Naslovnica Trendi SMG je s težkim srcem spet zaprl svoja vrata tik pred premiero Hlapcev

SMG je s težkim srcem spet zaprl svoja vrata tik pred premiero Hlapcev

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovensko mladinsko gledališče je moralo, enako kot vse sorodne ustanove v državi, letos že drugič začasno zapreti vrata in prenehati s svojo aktivnostjo. Tako je zaenkrat preložen tudi ves program, ki so ga pripravljali za november. Ker tudi od zadnje serije preventivnih protikoronskih ukrepov ne gre pričakovati čudežev, je veliko vprašanje, kdaj bodo spet lahko uprizarjali.

SMG je s težkim srcem spet zaprl svoja vrata tik pred premiero HlapcevSMG je spet zaprl duri – tik pred premiero Hlapcev v posebej pripravljeni Festivalni dvorani (foto: PR SMG)

 

Po spomladanskem začasnem zaprtju in poletnem ponovnem odprtju gledališč, ko so v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) uspeli izpeljati večino prvotno predvidenega programa, je v mesecu oktobru pandemija koronavirusa spet udarila. Drugi val pandemije se je v zadnjih tednih tako razširil, da so morali, enako kot v mesecu marcu marca, zapreti vrata tik pred načrtovano premiero nove izvedbe Cankarjevega dela Hlapci.

»Bili smo v sklepni fazi študija Hlapcev, ki se jih je, izhajajoč iz Cankarjevega besedila, vendar skozi izrazito avtorsko optiko, lotila poljska režiserka Maja Kleczewska s svojo ekipo. Že njena prostorska zasnova je nekaj posebnega: uprizoritev je postavila v Festivalno dvorano, ki je v ta namen postala hibrid med cerkvijo (tako ji je po svoje vrnila prvotni namen, saj naj bi bila po Plečnikovih načrtih to kapela Baragovega semenišča), muzejem in košarkarskim igriščem,« so pojasnili s SMG.

Posebnost te predstave bo ta, da bo dogajanje bo potekalo na več ‘postajah’ istočasno, gledalci pa se bodo sami sproti odločali, čemu bodo namenili pozornost. Sicer bi morali mesecu novembru po prvotnih načrtih uprizoriti še ponovitve Hlapcev, Baala, 6, Palome, proti koncu meseca pa bi gostili projekt Kljuvanje v sencah Davida Cvelbarja in Mateja Marinčka. Sedaj pa predvidevajo, da bodo lahko storili le to, da bodo po spletu ponudili nekaj novih pogovorov iz debatnega cikla Dežela pridnih.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.