Naslovnica Slovenija Letalska obramba pred točo za severovzhodni del Slovenije

Letalska obramba pred točo za severovzhodni del Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem, ko je že ves junij in tudi na prvi dan julija toča močno prizadela več občin južne, osrednje in vzhodne Slovenije, se je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano včeraj oglasilo z novico, da je konec prejšnjega meseca podpisalo pogodbo z izvajalcem za letalsko obrambo pred točo na območju severovzhodne Slovenije.

Letalska obramba pred točo za severovzhodni del Slovenije

Žal popolna obramba pred točo še ne obstaja (foto:wallpaperflare.com)

 

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) se skoraj dva tedna po dogodku oglasilo z novico, da je konec junija podpisalo pogodbo za letalsko obrambo pred točo na območju severovzhodne Slovenije in sicer bo izvajalec preventivnih aktivnosti v širši regiji Športno društvo Letalski center Maribor. Nova pogodba je vredna približno 260.000 evrov, pri čemer bo MKGP prispevalo tretjino sredstev, 58 občin tega dela Slovenije pa preostali dve tretjini.

»Izvajanje letalske obrambe pred točo zajema obdobje od 25. junija 2020 do vključno 15. septembra 2020. Branjeno območje zajema vseh 27 občin v statistični regiji Pomurje, vseh 41 občin v statistični regiji Podravje, občini Slovenske Konjice in Zreče iz Savinjske regije in občino Podvelka iz Koroške statistične regije,« so pojasnili z MKGP in ob tem še spomnili, da Slovenija sodi med območja z največjo pogostnostjo neviht in toče v Evropi.

Zaradi aktualnih klimatskih sprememb in segrevanja ozračja planeta so nevihte postale bolj pogoste, predvsem pa so zadnja leta opazno bolj silovite in tudi točje je vedno več. Ker je edina prava obramba pred točo zaščitna mreža, katere pa ni moč uspešno uporabljati vedno in povsod, je posipanje točonosnih oblakov s srebrovim jodidom iz letal najbrž edina preostala možna rešitev. 

Vendar pa se glede letalske obrambe pred točo poraja nekaj konkretnih vprašanj. Če so se še v bližnji preteklosti marsikje spraševali o njeni dejanski učinkovitosti, pa se na zahodu, jugu in osrednjem delu Slovenije danes sprašujejo, zakaj obramba ni organizirana enotno na nivoju celotne države, saj je toča v zadnjih letih povzročila velika opustošenja tudi drugje, ne le v severovzhodni Sloveniji. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.