Naslovnica Svet & EU Lep finančni paket EU za sirske begunce

Lep finančni paket EU za sirske begunce

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropski parlament je na junijskem plenarnem zasedanju z veliko večino izglasoval nov paket pomoči za sirske begunce, ki so zaradi državljanske vojne nastanjeni v sosednjih državah. Višina sredstev znaša 585 milijonov evrov.

 Lep finančni paket EU za sirske begunceTurški zunanji minister Mevlet Cavusoglu je februarja letos sprejel tudi tedanjega slovenskega kolega Mira Cerarja (foto: gov.si)

 

Evropski parlament je med julijskim plenarnim zasedanjem prižgal zeleno luč za dodatni finančni paket pomoči za sirske begunce, ki so zaradi državljanske vojne nastanjeni v treh sosednjih državah. Gre za pomoč sirskim prebežnikom in državam gostiteljicam Turčiji, Jordaniji ter Libanonu. Skupna višina sredstev v tem finančnem paketu znaša kar 585 milijonov evrov.

Od tega bo 485 milijonov evrov nakazanih za financiranje dveh glavnih ukrepov Evropske unije za humanitarno pomoč sirskim beguncem v Turčiji, mreže za socialno varnost v nujnih primerih (ESSN) in pogojnega prenosa denarja za izobraževanje (CCTE). Malce nenavadno je, da bilo v EU še prejšnji teden govora o morebitnih sankcijah Turčiji, sedaj pa bo v to državo pritekla velikanska denarna pomoč EU.

Še v ponedeljek je turški zunanji minister Mevlet Cavusoglu grozil EU s povračilnimi ukrepi, če bi bile sankcije proti Turčiji (zaradi kršenja sporazuma o spopadih v Libiji in ilegalnih vrtin v vzhodnem Sredozemlju) res sprejete. Sicer gre v teoriji za dve povsem različni zgodbi, v praksi pa gre za denarne tokove med EU in turško državo. Sicer pa preostalih 100 milijonov evrov pomoči ni spornih.

Namenjeni bodo namreč za sirske in palestinske begunce iz Sirije (slednji so potomci beguncev iz Izraela, oziroma Palestine), ki so se po izbruhu sirske državljanske vojne nastanili v Jordaniji in Libanonu. Sredstva bodo namenjena za projekte, ki nudijo izobraževanje, podpirajo preživetje, večajo socialno zaščito, zagotavljajo zdravstvene in sanitarne storitve, upravljanje z odpadki in tudi dostop do pitne vode.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.